Binnenland

Topadviseur EU–hof: Schrap akkoord luchtreizigers VS

LUXEMBURG/BRUSSEL (ANP) – Het omstreden akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het uitwisselen van gegevens van luchtreizigers, moet nietig worden verklaard. Dat zwaarwegende advies heeft advocaat–generaal Léger dinsdag gegeven aan het Europees Hof in Luxemburg.

22 November 2005 13:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

Als het Hof de conclusie van de advocaat–generaal volgt, wat meestal gebeurt, dan zou dat een overwinning betekenen voor het Europees Parlement. De parlementariërs hadden de procedure aangespannen omdat ze het niet eens zijn met de overdracht van privacygevoelige gegevens.In de nasleep van de aanslagen in New York eisten de Amerikanen meer gegevens van passagiers op inkomende vluchten. Ze wilden naam, geboortedatum maar ook gevoelige zaken zoals gegevens over de kredietkaart ontvangen van de Europese luchtvaartmaatschappijen. De Europese Unie heeft in mei vorig jaar een akkoord gesloten met de VS om de overdracht van deze gegevens mogelijk te maken, ondanks een negatief advies van het Europarlement.

De advocaat–generaal stelt het parlement dinsdag in het gelijk, al gebruikt hij vooral juridisch technische argumenten: de rechtsbasis voor het akkoord met de Amerikanen zou niet juist zijn. De EU heeft zich gebaseerd op een artikel uit het Europees Verdrag dat niet gaat over strafrecht, terwijl de Amerikaanse douane de gegevens mogelijk wel gebruikt voor strafrechtelijke zaken. De advocaat–generaal is het echter niet eens met het voornaamste inhoudelijke punt van de Europarlementariërs, namelijk dat de privacy van de reizigers te zeer in het geding is gekomen.

Het is nog niet duidelijk wanneer het Hof een uitspraak doet. Tot die tijd weigert de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, elk commentaar.

Europarlementslid Buitenweg (Groen Links) is verheugd over de opinie. Ze waarschuwt dat de overdracht van gegevens aan de Amerikanen onmiddellijk moet stoppen zodra het Hof een definitief vonnis heeft geveld. „In principe zijn alle overdrachten dan illegaal", aldus Buitenweg, destijds een van de voornaamste tegenstanders.

Toch heeft ze niet helemaal haar zin gekregen: volgens de advocaat–generaal hoeft het Europarlement geen medezeggenschap te krijgen bij een akkoord met de VS. Buitenweg: „Maar waar het om gaat is dat de Commissie dit behandeld heeft als een technisch akkoord, waarvoor geen enkele parlementaire controle nodig is. Daarvan zegt de advocaat–generaal: dat kan niet. Er moet in elk geval controle door de nationale parlementen mogelijk zijn".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer