Monsterzege centrumrechts in Frankrijk
De Franse president Chirac kan voorlopig rustig achterover leunen. Zijn centrumrechtse Unie voor de Presidentiële Meerderheid (UMP) behaalde zondag zoals verwacht de absolute meerderheid in de tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Centrumrechts kan de komende vijf jaar rekenen op een riante meerderheid in het parlement.
De UMP en diens rechtse bondgenoot UDF kunnen 399 van de 577 zetels gaan bezetten in de Nationale Assemblee, een winst van zo’n 150 zetels. De linkse partijen, die in de oude assemblee de meerderheid hadden, komen op 178 zetels. Daarvan zijn er 147 voor de socialisten, 21 voor de communisten en drie voor de Groenen. Het extreem rechtse Front National van Jean-Marie Le Pen zal precies zoals in de oude volksvertegenwoordiging geen enkele zetel bezetten. Rechts bezet momenteel 258 zetels, links 319.
De opkomst bleef steken op circa 63 procent, een diepterecord in de naoorlogse parlementaire geschiedenis. Bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen afgelopen zondag kwam nog 64,4 procent opdagen.
Met de grote winst van UMP komt er een einde aan de zogeheten cohabitation (samenwoning). President Chirac, zes weken geleden herkozen als staatshoofd, had sinds 1997 te maken met een linkse regering onder leiding van de socialist Lionel Jospin. Jospin trok zich uit de politiek terug nadat hij in april in de eerste ronde van de presidentverkiezingen slechts derde was geworden en daardoor niet aan de tweede ronde kon deelnemen.
De Franse rechtse premier Raffarin reageerde zondag uiterst verheugd op de voorspelde monsterzege van centrumrechts. „We hebben nu de plicht u niet teleur te stellen”, zei hij. Hij beloofde snelle politieke actie nu Frankrijk heeft afgerekend met links in het parlement. Raffarin kan volgens een zondag verschenen enquête rekenen op de steun van 70 procent van de Fransen.
Het extreem rechtse Front National verwierf volgens de prognoses geen enkele zetel. Momenteel heeft de partij van Jean-Marie Le Pen ook geen plaats in de assemblee. Le Pen stelde zondag teleurgesteld vast dat geen van zijn „6 miljoen stemmers nu gehoord zal worden in het parlement.”
Franse vakbonden hebben zondag voor de week na de parlementsverkiezingen stakingen aangekondigd in uiteenlopende sectoren als het luchtverkeer en de gezondheidszorg. Maandag zullen transportwerknemers van het algemene vakverbond CGT het werk neerleggen in steden als Parijs, Marseille en Montpellier om kracht bij te zetten aan eisen voor hogere salarissen en een betere pensioenregeling. De verwachting is dat het verkeer weinig gevolgen zal ondervinden van de acties.
De autoriteiten in de burgerluchtvaart zeiden voor woensdag „belangrijke storingen” te verwachten vanwege een protest van luchtverkeersleiders tegen hervormingsplannen voor het Europese luchtruim. Ook kinderartsen leggen maandag het werk neer voor een betere salariëring. Vanaf vrijdag zullen ziekenhuisartsen een werkweek gaan draaien van 48 uur, in plaats van de huidige 70 uur.