Klimmen in een kloof

Slapen in een kamer met uitzicht op de bergen. Dat blijft voor de kinderen een van de hoogtepunten van een vakantie in Oostenrijk. „Papa, als ik dan ’s morgens wakker word en de gordijnen weg schuif, dan kan ik zo vanuit mijn bed naar de bergen kijken hè?”

Ewout van der Staaij
18 November 2005 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

„Als iedereen de helft deed van wat hij van anderen verlangt, dan zou de wereld er al een stuk mooier uit zien.” De spreuk aan de muur van de Kapuzinerklosterkirche in de Tiroolse toeristenplaats Imst moet iedereen wel opvallen. Hij hangt vlak bij de ingang van de oude kerk. Of mensen zich er ook iets van aantrekken, is vers twee.Langer peinzen over de spreuk is niet mogelijk. Op vakantie met jonge kinderen zijn, betekent vooral niet overal uitgebreid de tijd voor nemen om bij stil te staan. Dus nog snel even een kijkje in de kerk nemen en daarna de stadswandeling vervolgen.

Het romantische bergstadje Imst, gelegen in het Gurgltal, manifesteert zich vooral als het outdoorcentrum van Tirol. En zeker, avonturiers die hun adrenaline graag omhoog voelen kruipen, komen er flink aan hun trekken. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dan behoren onder meer alpineskiën, langlaufen en snowboarden tot de sportieve mogelijkheden.

Middeleeuws centrum

Liefhebbers van natuur en cultuur hoeven zich in Imst evenmin te vervelen. Neem de Altstadt. Met zijn fraai beschilderde pandjes in de smalle steegjes is het middeleeuwse centrum een bezichtiging meer dan waard. Het is alleen jammer dat auto’s door de winkelstraat mogen rijden. De smalle stoepjes maken het haast een gevaarlijk avontuur om een ontspannende wandeling te maken.

Zo druk als het voor de ijszaak naast de Johanneskirche is, zo rustig is het in de kerk zelf. In het voorportaal hangen negen foto’s van gemeenteleden die dit jaar al zijn overleden. De jongste van hen was 22 jaar. Hij kwam om in het verkeer.

Bij de Laurentiuskirche, boven op de Kalvarienberg, staat een indrukwekkend herdenkingsmonument voor omgekomen militairen. Op zes grote borden staan de namen van soldaten die het leven lieten in de strijd voor het vaderland. De namenlijst gaat terug tot 1799, toen ene Tschoder Alois omkwam. In een groot aantal landen vloeide Oostenrijks bloed: Rusland, Lapland, Litouwen, het vroegere Tsjecho-Slowakije, Italië en Joegoslavië.

Rosengartenschlucht

Voor de inwoners van het bergstadje is het geen vraag wat het mooiste plekje van Imst is. Dat is ongetwijfeld de Rosengartenschlucht. Over een lengte van zo’n anderhalve kilometer snijdt de Schinderbach de rotsrug van het middelgebergte doormidden. Het watertje overbrugt een hoogteverschil van 200 meter, vandaar dat op sommige plekken het water met luid geraas door de natuurlijk ontstane kloof naar beneden valt.

Een wandeling door de Rosengartenschlucht stelt dan ook beslist niet teleur. Zelfs de kinderen vermaken zich prima, ondanks dat er regelmatig flink geklommen moet worden. Maar wat is er nu mooier dan steentjes en stokjes in een waterval gooien?

De rollen zijn tijdens de tocht door de kloof -sinds 1874 een toeristische attractie- dan ook regelmatig omgekeerd: niet de kinderen, maar de ouders willen doorlopen. Al is het uitzicht ontzettend fraai, je zou willen dat er wat meer bankjes stonden om zodoende ook even de benen te kunnen strekken. Aan het einde van de trip in Hoch-Imst wacht de kinderen nog een verrassing: voor een speeltuin zijn ze zelfs na een anderhalf uur durende klimpartij nog altijd in.

De meeste mensen komen in Hoch-Imst niet om naar de speeltuin te gaan, maar om het nog hogerop te zoeken. Met de skilift gaat dat ook snel: binnen een paar minuten zit je 500 meter hoger. Zelfs op 1500 meter hoogte wordt aan de kinderen gedacht: een springkussen staat uitnodigend klaar. Met een krappe kas van volwassenen wordt bij het naastgelegen restaurantje minder rekening gehouden. Aan de kassa moet niet minder dan 5 euro worden neergeteld voor een kop soep.

Weinig mensen gaan met de skilift weer naar beneden. Oorzaak is zonder twijfel de Alpine Coaster. Deze achtbaan is de langste van de wereld. Gillend en joelend rolt jong en oud binnen twaalf minuten met een tweepersoonswagentje over het 3535 meter lange parcours -met bochten van 90 graden- van de Untermarkter Alm.

Fanatieke bergbeklimmers lachen om het spektakel. Zij laten de Alpine Coaster links liggen en trekken juist verder naar de twee berghutten: de Latschenhütte op 1650 meter en de Muttekopfhütte op 1934 meter.

Bierbrouwerij

Van een heel ander toeristisch gehalte is niet alleen het SOS-kinderdorp in Imst, maar vooral het tussen Imst en Tarrenz gelegen Slot Starkenberg. Het begin juni geopende bierzwembad is het nieuwste revolutionaire onderdeel van het al langer bestaande Starkenberger Biermythos. Konden toeristen eerst alleen de bierbrouwerij in het middeleeuwse slot bekijken, sinds deze zomer is ook een duik in het bier mogelijk.

„Er zit geen druppel alcohol in hoor”, lacht de eigenaar van het complex als hij trots de zwembaden laat zien. „Voor het grootste gedeelte gaat er gewoon water in, aangevuld met restproducten van het bierbrouwproces.”

In totaal zijn er zeven binnenbaden, elk van zo’n 4 bij 4 meter breed en 1 meter diep. Hoe komt iemand erop een bierbad te maken? „Ik was laatst op een congres waar de gezondheidsaspecten van bier aan de orde kwamen. Het is goed voor de huid en de bloedsomloop. Zo verkopen wij ook biershampoo en bierzeep. Toen kwam ik op dit idee.”

Echt veel bezoek van Nederlanders heeft hij nog niet gehad. „Wel veel Belgen, Duitsers en Zwitsers.” Hoe het komt dat de baden nu leeg zijn? De jonge eigenaar kijkt verbaasd. „We doen er natuurlijk iedere keer schoon water in. En als de baden bezet zijn, ga ik geen rondleiding geven. Onze gasten hebben recht op privacy. Of ze nu met of zonder badkleding hier baden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer