Onafhankelijkheidsverklaring Suriname verraste gouverneur
RIJSWIJK (ANP) – Toenmalig gouverneur Johan Ferrier werd in 1973 overvallen door de regeringsverklaring van het kabinet–Den Uyl, waarin stond dat Suriname zo snel mogelijk onafhankelijk moest worden. Hij zei dat vrijdag in een interview met de Wereldomroep, dat naar aanleiding van de herdenking volgende week van dertig jaar onafhankelijkheid van Suriname is gehouden.
De inmiddels 95–jarige gouverneur overlegde over de kwestie met de toenmalige Surinaamse premier Jules Sedney (1969–1973). „Wij hebben toen gezegd dat we ons niet uit het koninkrijk zouden laten trappen", aldus Ferrier. Ferrier en Sedney waren vastbesloten om alleen onder de Surinaamse voorwaarden het koninkrijk te verlaten.In het vraaggesprek zei Ferrier dat hij kort na de regeringsverklaring van Den Uyl niet minder werd verrast door de regering van Henck Arron in Paramaribo, die na de algemene verkiezingen van 1973 de regering–Sedney opvolgde. Arron liet in 1974 weten dat Suriname „niet later dan eind november 1975”, uit het koninkrijk zou stappen.
Ferrier werd na de onafhankelijkheid de eerste president van Suriname (1975–1980). De Nederlandse publicist en journalist John Jansen van Galen heeft zijn memoires opgetekend in het boek ’Laatste Gouverneur, Eerste President’. Het boek wordt op 25 november om 18.30 uur in Sociëteit de Witte aan het Plein in Den Haag gepresenteerd.