Economie

Europarlement voor omvangrijke test chemische stoffen

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een omvangrijke testplicht voor chemische stoffen. De industrie moet duizenden stoffen onderzoeken op hun gevolgen voor mens en milieu.

17 November 2005 14:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De stoffen komen al voor in allerlei alledaagse producten, zoals verf of zeep. De testen moeten risico’s vaststellen, waarna stoffen verboden of vervangen worden. De Europese Unie moet zo een stuk schoner en gezonder worden. Bijvoorbeeld kunnen allergieën en onvruchtbaarheid afnemen.In het Europarlement hadden christendemocraten, socialisten en liberalen een compromis gesloten om de registratie voor bedrijven beter werkbaar te maken. „We hebben daar gelukkig veel bureaucratie kunnen schrappen", zei CDA’er Oomen, die het compromis afsloot namens de christendemocraten.

De groene Europarlementariërs stemden tegen, omdat bedrijven volgens hen te veel uitzonderingen krijgen. „Het is als een APK–keuring, waarbij je kapotte remmen toch niet hoeft te repareren", zei Buitenweg (GroenLinks), gesteund door ChristenUnie/SGP.

PvdA stemde wel voor, maar niet van harte. „We zijn tevreden over het bouwwerk, maar het is nog wat te leeg", reageerde Europarlementslid Corbey. „We willen het aantal testen opvoeren van ongeveer 8000 naar 30.000".

De VVD onthield zich van stemming. De fractie had bezwaar tegen de vergunningtermijn voor chemische stoffen. „De vaste termijn van vijf jaar is als een betonhamer. Het moet veel flexibeler", zei VVD–leider Maaten.

Uiteindelijk stemden 407 Europarlementariërs voor het voorstel, 155 tegen en 41 onthielden zich. De ministers van de 25 EU–landen moeten binnenkort ook nog instemmen. Het voorstel voor de Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen (het zogeheten Reach–plan) was eind 2003 ingediend door de Europese Commissie. De commissie reageerde donderdag verheugd dat het parlement had gestemd.

De regeling kan rond 2006 of 2007 beginnen en gaat elf jaar duren. De test– en vergunningplicht geldt alleen binnen de Europese Unie. De unie verbiedt niet de import van voorwerpen die verboden chemicaliën bevatten.

Ondernemingsorganisatie VNO–NCW is niet tevreden met de uitkomst. „We steunen wel het compromis over de werkbaarder registratie. Maar daar staat tegenover dat de vergunningsvoorwaarden zijn aangescherpt. De vaste vergunningstermijn van vijf jaar is ook een probleem", aldus een woordvoerster.

De Nederlandse Vereniging van de Chemische Industrie (VNCI) schat de kosten voor de Nederlandse sector op 750 miljoen euro over een periode van elf jaar. De vereniging verwacht dat wellicht enkele weiniggebruikte stoffen verdwijnen wegens de kosten.

De Europese Consumentenbond is diep teleurgesteld dat het parlement donderdag het compromis van Oomen aannam. De bond vindt dat de industrie daardoor te weinig stoffen moet testen. De bedrijven krijgen ook te veel tijd, vindt de Europese Consumentenbond.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft gemengde gevoelens. „Het doel van de regeling is goed, maar we weten niet zeker of het gaat werken", aldus een woordvoerster. „De registratie van de stoffen is door het parlement verzwakt. Daardoor is onzeker hoeveel gevaarlijke stoffen worden vervangen. We hopen dat de ministers van de EU–landen dit later nog verbeteren".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer