„Nederland te netjes voor de huismus”
DEN HAAG - De overheid moet samen met bouw- en groenbedrijven meer broedgelegenheid voor huismussen creëren. Dat blijkt uit het Actieplan Huismus, dat de Vogelbescherming donderdag presenteerde.
Volgens H. Peeters van de Vogelbescherming is Nederland door de verstedelijking steeds kaler en schoner geworden. „Nederland is te netjes geworden voor de huismus. Graan- en korenvelden zijn nagenoeg verdwenen en er is minder openbaar groen in de steden. Bovendien zijn veel broedplaatsen ontoegankelijk door het gebruik van platte dakpannen en platte daken.”De Vogelbescherming pleit onder andere voor een aanpassing van het Bouwbesluit. Dit voorschrift verplicht bouwbedrijven tot het afdichten van gaten groter dan 1 centimeter. Bovendien moeten gemeenten volgens hem rekening houden met stadsvogels door niet al het openbaar groen te vervangen door tegels of gazons.
Peeters is bezorgd over de drastische vermindering van het aantal huismussen in Nederland. „Het aantal broedparen is in bijna twintig jaar afgenomen van 2 miljoen naar een 0,5 tot 1,5 miljoen. In 2004 stond de huismus zelfs op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels in Nederland.”
De vereniging hoopt vooral ook dat mensen thuis de mus een beetje in de watten willen leggen. In kieren onder dakpannen of speciale huismusnestkasten moeten de vogeltjes weer rondom de huizen kunnen nestelen. Ook het aloude strooien van zaden en broodkruimels helpt de mus een handje.
Peeters hoopt dat door de actie de huismus van de Rode Lijst van bedreigde broedvogels verdwijnt. „In 2014 moeten er weer 2 miljoen huismussen in Nederland zijn.”
Het Actieplan Huismus is vanmiddag overhandigd aan CDA-kamerlid S. Buijs. Buijs is voorzitter van de vaste kamercommissie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer. De burgemeester van Madurodam, Marc Albers, kreeg symbolisch een aantal huismusnestkastjes om op te hangen in zijn stad. De Haagse miniatuurstad ontving ook een paar echte nestkasten om het park daadwerkelijk huismusvriendelijk te maken.