Economie

MKB-Nederland pleit voor loonsomheffing

SCHEVENINGEN - MKB-Nederland komt binnenkort met een uitgewerkt plan voor een nieuwe belasting op loon en premies werknemersverzekeringen: de zogenaamde loonsomheffing. De werkgeversorganisatie verwacht dat het invoeren van deze eenvoudige heffing leidt tot een spectaculaire daling van de administratieve lasten bij ondernemers.

Redactie economie
15 November 2005 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:10

Dat maakte MKB-voorzitter L. Hermans maandag bekend tijdens het jaarcongres van de organisatie in het Kurhaus in Scheveningen. Hij omarmde een voorstel van prof. L. Stevens om een dergelijke heffing in het leven te roepen. Deze hoogleraar fiscale economie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft zich in opdracht van het midden- en kleinbedrijf gebogen over mogelijkheden om de almaar oplopende regeldruk van de overheid te verminderen.Stevens’ maandag gepresenteerde preadvies ”Voluit vooruit voor het mkb” bevat zestig aanbevelingen om het ondernemersklimaat en een gezonde arbeidsmarkt te bevorderen. Het advies is bedoeld voor de komende regeerperiode van een nieuw kabinet. In het rapport staat dat het kabinet nog steeds te weinig rekening houdt met de belangen van het mkb. Grootste boosdoeners zijn volgens de hoogleraar alle regels die het in dienst hebben van personeel met zich meebrengt.

Tot de belangrijkste aanbevelingen behoren, naast het sterk verlagen van de loonkosten, het stimuleren van bedrijfsoverdrachten bij de overnemer van een bedrijf (in plaats van bij de overdrager) en het eenvoudiger maken van het ontslagrecht.

„Bij de kleinere bedrijven werken vaak de kinderen van de buren of van kennissen. Het is de ondernemers binnen het mkb met paplepel ingegoten om verantwoordelijk met het personeel om te gaan”, zo pareerde Stevens op voorhand de kritiek dat de werkgevers gemakkelijk mensen aan de kant willen zetten.

Het rapport bevat stevige kritiek op de plannen van het kabinet om de vennootschapsbelasting te verlagen. Die plannen werken in het nadeel van mkb-bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt, aldus het rapport. Dit voornemen kan beter worden omgebouwd tot een plan om de arbeidskosten te verminderen.

In Nederland zijn de arbeidskosten beduidend hoger dan in de nieuwe EU-lidstaten. Die druk is duidelijk voelbaar. Het midden- en kleinbedrijf is een belangrijke steunpilaar van de economie. Het is goed voor bijna 60 procent van de werkgelegenheid in de particuliere sector.

Hermans toonde zich ingenomen met de adviezen van Stevens. „Die bieden uitstekende handvatten voor het verbeteren van het fiscale systeem, vergroting van het aanpassingsvermogen van het bedrijfsleven en een betere verhouding tussen werkgever en werknemer”, aldus de MKB-voorzitter in een eerste reactie.

Minister Zalm, prominent gast tijdens het congres, gaf toe dat er „op fiscaal gebied nog veel kan worden verbeterd.” Zijn ministerie staat daarvoor open, zo liet hij weten. Zalm ging niet inhoudelijk in op de verschillende adviezen.

De minister van Financiën zei verder dat bij alle belastingmaatregelen voor 2006 het bedrijfsleven om goede redenen wat is achtergebleven: de koopkracht van de consumenten moest eerst worden hersteld. Hij beloofde zijn best te doen om voor 2007 alsnog te zorgen voor lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

Hij maakte verder bekend dat het begrotingstekort van de staat gunstiger zal uitvallen dan eerder werd verwacht. Nog deze maand zal hij nadere details bekendmaken.

”Voluit vooruit voor mkb”

MKB Nederland komt binnenkort met een plan voor loonsomheffing.
Dat betekent een nieuwe belasting op loon en premies van werknemersverzekeringen.
Door de heffing zullen administratieve lasten bij ondernemers dalen, verwacht MKB Nederland.
Het idee komt van prof. L. Stevens van de Erasmus Universiteit.
Hij presenteerde gisteren zijn advies ”Voluit vooruit voor het mkb”, met zestig aanbevelingen voor een gezonde arbeidsmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer