Filter noodzakelijk, maar niet genoeg
De artikelen in het RD over seksverslaving roepen vragen op over de filtering van internet. Bert Jan Peters wijst erop dat een filter nodig is, maar geen alternatief vormt voor de eigen verantwoordelijkheid.
Bij het omgaan met moderne media als internet doet zich in de gereformeerde gezindte een merkwaardig verschijnsel voor. Aan de ene kant zijn er mensen die denken dat zij zelf in staat zijn om op een verantwoorde wijze met internet in hun gezin om te gaan. Zij hebben geen behoefte aan bescherming van zichzelf en van hun kinderen tegen de zondige invloeden van internet. Veelal zijn dit dezelfde mensen die tv-bezit afwijzen. Anderzijds zijn er mensen die menen dat zij met het hebben van een gefilterde internettoegang aan hun verantwoordelijkheid hebben voldaan. Beide meningen getuigen van naïviteit.Geen tv
Het argument dat al sinds de opkomst van tv wordt gebruikt om dit medium uit de gezinnen te weren, is tweeledig. In de eerste plaats is tv vooral gericht op vermaak. Door de diverse tv-programma’s worden de kijkers op een veelal wereldse wijze beziggehouden. Om nog maar te zwijgen van de vele films waarin intrige, erotiek en geweld een belangrijke rol spelen. Recent noemde iemand de tv een „vloekend monster.”
In de tweede plaats gold, en geldt nog steeds, het argument dat de zonde in het hart van de mens leeft en die mens geneigd is tot het kwade. Hij of zij is dan ook „geen baas over de knop.” De conclusie: tv hoort niet thuis in het christelijke gezin.
Veel mensen trekken deze laatste conclusie niet als het gaat over moderne media en open internet. Zij zien internet vooral als informatiebron waar je nuttig gebruik van mag en soms moet maken. En inderdaad, internet is uitermate nuttig en zeker in een gezin met studerende kinderen een onmisbaar communicatie- en informatiemedium.
Maar, en iedereen weet dit ook wel, internet is ook een bron van ongekende vuiligheid. Zelfs in veel ergere mate dan tv. Bovendien zijn veel tv-programma’s via internet te volgen. Met andere woorden: met open internet hebben we tv via de computer in huis. Zelfs meer nog dan dat. Moeten we met tv afwachten wat de programmamakers ons bieden, op internet kunnen we op elk moment van de dag de meest bizarre beelden op het scherm krijgen.
De vraag dringt zich op waarom men dan ineens wel ”baas over de (muis)knop” is. Een filter is dan ook een minimale vereiste.
Doelloos surfen
Mensen die wel kiezen voor gefilterd internet zijn daarmee nog niet van hun verantwoordelijkheid af. Alsof het gebruiken van een filter het einde van alle discussie is. Het relaas van de seksverslaafde man in het Reformatorisch Dagblad van enkele weken geleden heeft dat nog weer eens duidelijk bevestigd.
Het is zeker waar dat een filter beschermt tegen heel veel kwaad en dat het het zoeken naar onverantwoorde informatie heel lastig maakt. Er is zelfs de mogelijkheid om de internettoegang te beperken tot uitsluitend vooraf gecontroleerde sites. Maar daarmee houdt de verantwoordelijkheid niet op. Ook met gefilterd internet kan verkeerd omgegaan worden.
In de eerste plaats kan veel tijd verknoeid worden door doelloos te surfen. In de tweede plaats is geen enkel filter waterdicht, hoe filteraars ook hun best doen om een zo nauwkeurig mogelijk filter te maken. Iemand die bewust op zoek gaat naar het zondige op internet, zal dit vroeg of laat vinden. Het gaat hierbij natuurlijk niet alleen om porno.
Gebruik van moderne media en internet vraagt om keuzes. Bewuste keuzes. Het kiezen voor een filter is er een van. Niet meer, maar ook niet minder. Ieder die zich maar enigszins bewust is van wat er om zich heen gebeurt en daarbij zichzelf kent, zou een gefilterde internetaansluiting moeten nemen. Maar daarmee zijn we er niet. Evenals met zo veel andere zaken in onze maatschappij moeten we bewust met internet omgaan.
Geen speelgoed
Internet, maar ook de computer zelf is geen speelgoed. Nuttig en nutteloos liggen hier zeer dicht bij elkaar. Dat vraagt om keuzes. Steeds vaker. Kerkenraden doen er goed aan om tijdens huisbezoeken niet alleen te vragen naar wel of niet gefilterd internet, maar ook naar het gebruik ervan.
Diverse onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van internet en alles wat daarmee samenhangt binnen de gereformeerde gezindte bepaald niet minder is dan daarbuiten. Er heeft een inhaalslag plaatsgevonden. Hierbij is de tv in veel gevallen overgeslagen en wordt nu volop gebruikgemaakt van wat de moderne media ons bieden. Wie is zo sterk dat hij de verleiding hiervan kan weerstaan?
Een filter is hierbij een onmisbaar hulpmiddel. Uw verantwoordelijkheid is er echter niet mee af te kopen.
De auteur is directeur van Kliksafe.