Brussel wil positie mkb versterken
BRUSSEL - Europees commissaris Verheugen (Ondernemingen en Industrie) pleit voor maatregelen om de positie van het midden- en kleinbedrijf (mkb) te versterken. Hij benadrukt de grote betekenis van dit deel van de zakenwereld voor groei en werkgelegenheid.
De Duitser presenteerde donderdag een nota waarin onder andere wordt aangedrongen op fiscale tegemoetkomingen. Zo wil hij dat in de hele EU bedrijven met minder dan 250 werknemers voortaan over de eerste 100.000 euro van hun omzet geen btw hoeven af te dragen. Dat voorstel heeft de goedkeuring nodig van de ministers uit de Unie.In Nederland zijn kleine ondernemingen vrijgesteld voor een gettoafdracht van onder de 1883 euro. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is het nog onduidelijk of het mkb in ons land uiteindelijk voordeel zal hebben van uitvoering van het plan van de Commissie.
De 25 lidstaten van de EU tellen gezamenlijk 23 miljoen bedrijven met minder dan 250 personeelsleden en met een omzet van beneden de 80 miljoen euro. Die vormen met elkaar 99 procent van alle ondernemingen. Verheugen vraagt van de overheden extra aandacht voor deze categorie. „We moeten hen helpen door de juiste voorwaarden te creëren voor hun activiteiten en voor het promoten van een cultuur waarin meer mensen een eigen zaak beginnen”, aldus de commissaris. Hij meent dat zij een cruciale rol kunnen spelen bij het terugdringen van de werkloosheid en bij het opvangen van de uitstoot van arbeidsplaatsen in verouderde sectoren binnen de economie.
Andere punten die hij noemt, betreffen het beperken van de regelgeving en de daaruit voortvloeiende administratieve lastendruk, het verruimen van de mogelijkheden om kapitaal aan te trekken, het organiseren van trainingen en cursussen om de voor ondernemers vereiste vaardigheden te vergroten en het bevorderen van research en innovatie. Verder oppert hij vertegenwoordigers van het mkb eerder te betrekken bij de beleidsvoorbereiding.
De Commissie heeft in haar voorstel voor de meerjarenbegroting van de Unie voor de periode 2007 tot en met 2013 een bedrag van 3,4 miljard euro opgenomen dat speciaal is bestemd voor het mkb. Of dat geld straks inderdaad beschikbaar zal zijn, moet worden afgewacht. De regeringsleiders doen volgende maand een tweede poging om in de onderhandelingen over het budget een akkoord te bereiken.
Unice, de overkoepelende organisatie van de werkgevers in Europa, juicht het toe dat Verheugen hamert op het belang van het mkb. Zij voegt daar echter meteen aan toe dat het vooral aankomt op concrete stappen. „Dit is niet het eerste politieke document van deze strekking, maar ondernemers hebben er tot nu toe in de dagelijkse praktijk weinig van gemerkt”, laat Unice weten. Van de zijde van Eurochambres, dat de Kamers van Koophandel in de EU vertegenwoordigt, klinkt eenzelfde commentaar.