Economie

Friesland zet privatisering Nuon door

LEEUWARDEN (ANP) – De provincie Friesland wil zijn belang van 12,6 procent in het energiebedrijf Nuon zodra het kan verkopen. Een meerderheid van Provinciale Staten steunt een voorstel hiertoe van gedeputeerde J. Ploeg (CDA), liet donderdag een woordvoerder van de provincie weten. Het Friese Nuon–belang heeft een geschatte waarde van 1,2 miljard euro.

10 November 2005 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Met het besluit stelt Friesland zich achter de privatisering van Nuon. Andere lokale overheden aarzelen juist om de weg naar privatisering van hun energiebedrijven te vervolgen.Eerder deze week besloot Noord–Brabant om voorlopig af te zien van privatisering van het energiebedrijf Essent, waarin de provincie een aandeel heeft van bijna 31 procent. Met dit besluit hoopt Noord–Brabant te voorkomen dat Essent wordt opgesplitst, verklaarde gedeputeerde O. Hoes (VVD).

De provincie Overijssel, dat een belang heeft van 18 procent in Essent, is aan het twijfelen geslagen over de privatisering van het energiebedrijf. De Overijsselse Staten besloten in 2002 de aandelen in Essent te verkopen, maar zijn daarvan teruggekomen. Woensdag gaven zij Gedeputeerde Staten opdracht om te onderzoeken of de verkoop moet doorgaan.

De aarzelingen van de aandeelhouders om hun belangen te verzilveren zijn ingegeven door het kabinetsvoorstel om de stroom– en gasnetten van de energiebedrijven af te splitsen. Het kabinet stelt dat als voorwaarde voor de privatisering. Door de splitsing ontstaan een netwerkbedrijf dat in handen blijft van de overheid, en een commercieel leveringsbedrijf. De energiebedrijven willen de netten, waarmee veel geld wordt verdiend, niet kwijt.

De Tweede Kamer moet nog instemmen met het wetsvoorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken. Friesland gaat ervan uit dat het dan nog zeker tot 2008 duurt voordat de aandelen echt kunnen worden verkocht.

De provincie wil hierop een voorschot nemen. Zodra het kabinetsvoorstel door de Kamer is aanvaard, wil Friesland het Nuon–belang onderbrengen in een nog op te richten houdstermaatschappij, die jaarlijk 50 miljoen euro uitkeert en deze uitkering elk jaar met 5 miljoen euro verhoogt.

Een niet nader genoemde Europese bank leent de provincie hiervoor het geld, waarbij de Nuon–aandelen als onderpand dienen. De bank krijgt zijn geld terug als de aandelen echt kunnen worden verkocht.

De constructie levert Friesland meer op dan de huidige 15 miljoen euro dividend die de provincie nu jaarlijks van Nuon ontvangt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer