Buitenland

Zeker 57 doden bij aanslagen in Amman

AMMAN - Bij zelfmoordaanslagen in de Jordaanse hoofdstad Amman zijn woensdagavond ten minste 57 doden en meer dan 115 gewonden gevallen. AlQaida in Irak heeft via internet de verantwoordelijkheid opgeëist. Ook Arabische televisiezenders meldden dat alQaida de aanslagen heeft geclaimd.

Buitenlandredactie
10 November 2005 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

De Jordaanse politie heeft donderdag verscheidene personen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Direct na de aanslagen wezen de Jordaanse autoriteiten al met de beschuldigende vinger naar alQaida in Irak, de organisatie van de Jordaanse terrorist Abu Musab alZarqawi, die in zijn vaderland bij verstek ter dood is veroordeeld. Jordanië heeft zijn landsgrenzen gesloten naar aanleiding van de aanslagen, die drie hotels die deel uitmaken van Amerikaanse ketens tot doelwit hadden. Ook alle toegangswegen naar Amman zijn afgesloten.Een groep leeuwen van alQaida heeft een nieuwe aanval gelanceerd op een aantal boevennesten in het land van de moslims in Amman”, zo staat in een verklaring die donderdag op internet verscheen. Enkele soldaten van alQaida zijn erin geslaagd hun doelwitten te bereiken en hun plicht te vervullen.” De verklaring was afkomstig van de woordvoerder van alQaida in Irak.

In de verklaring werden de hotels aangeduid als de achtertuin van de vijand van de godsdienst joden en kruisvaarders.” De verklaring verscheen op een islamitische website die vaker als spreekbuis van extremistische moslimgroepen dient, maar de authenticiteit kon niet direct worden geverifieerd. In de verklaring wordt de Jordaanse koning Abdullah niet genoemd, maar wordt wel twee keer gesproken over ”de tiran van Jordanië”, die zich ervan bewust moet zijn dat de achtertuin van het kruisvaardersleger nu binnen het bereik van de heilige strijders ligt.”

AlQaida in Irak is onderdeel van alQaida en volgens betrouwbare berichten hebben de tweede man van alQaida, Ayman alZawahiri, en AlZarqawi geregeld contact met elkaar.

Rond 20.50 uur lokale tijd werden vrijwel gelijktijdig aanslagen gepleegd op het Grand Hyatt Hotel, het Radisson SAS en het Days Inn Hotel, die tot Amerikaanse hotelketens behoren. In het Radisson SAS was op het moment van de aanslag een bruiloftsbanket gaande, waarbij zo’n 300 genodigden aanwezig waren. De meeste slachtoffers in het Radisson SAS waren bruiloftsgasten. De bruidegom raakten zwaargewond, de bruid bleef ongedeerd.

De vaders van de bruid en de bruidegom kwamen om het leven. Ik verloor mijn vader en mijn schoonvader en ik zag veel doden. De wereld moet weten dat dit niets met de islam te maken heeft”, aldus de bruidegom.

Alle drie de luxehotels liggen in de wijk Jebel, de verblijfplaats van de meeste buitenlandse zakenlieden en diplomaten die Amman bezoeken. De meeste doden waren Jordaniërs, maar ook vier Palestijnen zijn om het leven gekomen, onder wie de chef van de militaire inlichtingendienst op de Westelijke Jordaanoever, plus drie Chinese studenten, een Israëliër en een Syrische. Onder de gewonden bevinden zich Duitsers, Egyptenaren, Saudiërs, Irakezen en een Amerikaan. Ook een bekende Syrische filmregisseur, Mustafa Aqad, raakte gewond. Zijn dochter kwam om het leven.

De dader van de aanslag op het Grand Hyatt was volgens de politie vermoedelijk een Irakees. De met een Iraaks accent sprekende man van middelbare leeftijd werd door argwanende bewakers in de lobby staande gehouden. Hij blies zich vervolgens op, zo was te zien op beelden van de videocamera in de lobby. Ook de aanslag op het Radisson SAS was het werk van een man die explosieven om zijn middel had gebonden en zich tussen de bruiloftsgasten mengde. De aanslag op het Days Inn Hotel werd gepleegd met een met explosieven geladen vrachtauto die voor het hotel explodeerde.

Een veiligheidsfunctionaris zei donderdag dat er een aantal aanhoudingen is verricht en dat er jacht wordt gemaakt op personen die de daders geholpen zouden hebben. Ook zei hij dat aan de hand van DNAtests wordt geprobeerd de identiteit van de daders vast te stellen. Koning Abdullah was woensdag in Kazachstan, maar keerde na de aanslagen direct terug naar huis. Donderdagmorgen bezocht hij de getroffen hotels, waar gewoonlijk veel Europeaanse en Amerikaanse zakenlieden en diplomaten en Israëlische toeristen logeren en waarop alQaida het al geruime tijd gemunt zou hebben. Ook veel rijke Irakezen die het geweld in hun land zijn ontvlucht, hebben hun intrek genomen in de hotels. Voor de hotels staan dag en nacht twee of drie politieauto’s en de ontvangstruimtes worden bewaakt door personeel van een particulier bewakingsbedrijf.

Jordanië, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, was tot nu toe grotendeels gevrijwaard gebleven van terroristisch geweld, maar op 19 augustus werden er drie katjoesjaraketten afgevuurd op de haven van Aqaba. Eén raket vloog rakelings langs een Amerikaans marineschip en trof een opslagplaats van het Jordaanse leger. Een Jordaanse soldaat kwam daarbij om het leven. Ook deze aanval zou het werk zijn geweest van alQaida in Irak. De Jordaanse geheime dienst wist de afgelopen jaren verscheidene terreuraanslagen te voorkomen, waaronder enkele op het Radisson Hotel. Volgens deskundigen was het slechts een kwestie van tijd voordat het land getroffen zou worden door een grote terroristische aanslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer