Buitenland

Oppositie Egypte klaagt over fraude

CAIRO - De eerste fase van de parlementsverkiezingen in Egypte is woensdag rustig verlopen. Volgens de grootste oppositiepartij, de Moslim Broederschap, heeft de regerende NDP van president Hosni Mubarak op grote schaal fraude gepleegd. Onafhankelijke waarnemers schetsen echter een veel rooskleuriger beeld van de stembusgang.

Buitenlandredactie
10 November 2005 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Overal is fraude. Er is geen transparantie, geen vrijheid”, fulmineerde leider Mohammed Mehdi Akef van de Moslim Broederschap nadat hij zijn stem had uitgebracht. De NDP hanteert volgens hem vuile en frauduleuze methoden” om aan de macht te blijven.Waarnemers meldden woensdag inderdaad verscheidene onregematigheden, variërend van het ontbreken van onuitwisbare inkt bij stemlokalen tot de intimidatie van kiezers door NDPleden. Toch menen zij dat de de eerste verkiezingsronde veel beter is verlopen dan menig stembusgang in het verleden.

De koptische parlementskandidate Mona Makram Ebeid heeft in het in meerderheid koptische kiesdistrict in Shoebra (Caïro) onvoldoende stemmen gehaald om door te gaan naar de volgende verkiezingsronde. De vier kandidaten die doorgaan, strijden om twee zetels.

Verwacht wordt dat de stembusgang de politieke verhoudingen in Egypte niet merkbaar zal beïnvloeden. De partij van Mubarak, die eerder dit jaar gekozen werd voor een vijfde termijn van zes jaar als staatshoofd, zal zijn enorme machtsbasis zonder twijfel behouden.

Toch zijn de verkiezingen voor de oppositie van groot belang. Partijen in de oppositie moeten minstens 23 zetels behalen om in de toekomst de mogelijkheid te hebben een presidentskandidaat naar voren te schuiven. Daarvoor is namelijk volgens de eerder dit jaar van kracht geworden kieswet een minimaal aantal handtekeningen van parlementariërs nodig.

Voorheen waren presidentsverkiezingen in het Arabische land niet meer dan een voorgekookt referendum over een door het parlement voorgedragen kandidaat. Dit jaar had Mubarak voor het eerst sinds hij in 1981 de vermoorde president Anwar alSadat opvolgde, een aantal rivalen. Die hadden echter geen schijn van kans. De zittende president kreeg alsnog 89 procent van de stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer