Ruzie rond thuistap voor de rechter uitgevochten
DEN HAAG (ANP) - Het had zo mooi kunnen zijn: bier van Heineken uit een tapvat van Philips. Philips beëindigde echter in 2002 de samenwerking met Heineken en ontwikkelde met het Duitse Krups de Beertender. Niet lang daarna presenteerden Philips en het Belgische InBev de PerfectDraft. Een rechtszaak over geschonden octrooien diende woensdag in Den Haag.
Heineken probeerde in de hofstad duidelijk te maken dat de manier waarop een vaatje bier in de PerfectDraft gezet moet worden wel heel erg lijkt op hoe dat bij de Beertender gaat. Ook de beide kleppentechniek zouden wel heel erg overeenkomen.Maandag dient er een andere geding tussen de twee, waarin op nog andere octrooien wordt ingegaan, waaronder die op reinigingssystemen.
De inzet van Heineken is een verbod op de verkoop van de PerfectDraft. Bovendien komt er een eis tot schadevergoeding, want er is „grote schade” geleden en die is „deels onherstelbaar.” Een soortgelijke procedure is begonnen in Duitsland, waar de octrooien van de Beertender ook zijn vastgelegd.
Het is de eerste keer dat Heineken om zo’n zaak naar de rechter stapt. De brouwer neemt de zaak hoog op omdat Philips gebruik zou hebben gemaakt van kennis die het bedrijf eerder via Heineken zou hebben opgedaan.
Heineken introduceerde de Beertender in het voorjaar van 2004 en heeft er veel succes mee. Het concern verkocht tot nu toe meer dan 100.000 apparaten en bijna 3 miljoen vaatjes van zijn merken Heineken, Amstel, Brand en Wieckse Witte.
Het apparaat van Philips en InBev kwam vorig jaar op de markt in België en Luxemburg. Via de PerfectDraft wordt niet alleen bier verkocht van InBev -dat met merken als Jupiler, Dommelsch, Hertog Jan, Leffe, Hoegaarden, Beck’s en Brahma ’s werelds grootste brouwer is-, maar ook Grolsch en Bavaria leveren bier voor het apparaat.
Volgens Heineken is er ongeveer 80 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Beertender. Die ontwikkeling heeft ongeveer zeven jaar geduurd. Toen Philips uit het samenwerkingsverband stapte, moest de onderneming tekenen voor geheimhouding. Bovendien gingen de octrooien over naar de bierbrouwer.
Heineken noemde het Philips-apparaat in de rechtszaal de PerfectCopy. „Het bedrijf heeft toegang gehad tot relevante informatie. Philips stapte uit het project omdat het geen markt zag voor een dergelijk product.”
Volgens Philips is de PerfectDraft gezamenlijk ontwikkeld met InBev en gebeurde dat pas na het beëindigen van het contact met Heineken. „Heineken vreest de plank te hebben misgeslagen. De PerfectDraft is veel gebruikersvriendelijker dan de Beertender”, betoogde de raadsman van Philips.
Volgens Philips liep de samenwerking stuk omdat er van Philips werd verwacht alleen goedkope tapsystemen in de markt te zetten. „Heineken zou het geld verdienen met het bier.”
Het elektronicaconcern noemde de rechtszaak een „verrassingsoverval”, omdat er te weinig tijd zou zijn voor een goede voorbereiding. Er was volgens Philips nooit eerder sprake geweest van schendingen van octrooien. Het bedrijf sprak bij monde van zijn advocaat over een „dolkstoot in de rug”, toen de dagvaarding binnenkwam.
De uitspraak is op 5 december.