Suriname kan remigranten weinig hulp bieden
DEN HAAG (ANP) – Surinamers in Nederland die terug willen naar hun land van herkomst moeten zich goed voorbereiden en al hun inventiviteit gebruiken om van hun terugkeer een succes te maken. Dat zei de Surinaamse minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS), R. van Ravenswaay, zaterdag in Den Haag.
Van Ravenswaay was een van de gasten en sprekers op een conferentie van het Nationaal Comité 30 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname (NHC). „Suriname verwelkomt u", zei Van Ravenswaay tegen de aanwezigen. „Maar de harde werkelijkheid is dat we geen specifieke omstandigheden kunnen creëren om u op te vangen. Die ruimte is er niet".Hij maakte duidelijk dat Suriname behoefte heeft aan hoog opgeleid kader, ondernemers en investeerders. De bewindsman wees op het belang van het scheppen van nieuwe werkgelegenheid. Ook omdat het noodzakelijk is het ambtenarenapparaat af te slanken, waarbij nu nog 45 procent van de beroepsbevolking werkzaam is. Van Ravenswaay liet weten dat medio volgend jaar een definitief plan voor het inkrimpen van de ambtenarij gereed moet zijn.
De minister zei verder dat de Surinaamse regering binnen een jaar in kaart wil hebben gebracht op welke wijze de overheid beschikbare hoogopgeleiden uit Nederland kan benutten. Daarbij denkt hij ook aan contracten voor de korte termijn voor het opleiden van lokaal kader. Van Ravenswaay maakte duidelijk dat het nuttig kan zijn als ook de particuliere sector en niet–gouvernementele organisaties (ngo’s) zo’n inventarisatie maken. Verder zei hij dat mensen ook vanuit Nederland een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname, onder meer door hun netwerken in te zetten.
Over de positie van Suriname in de wereld zei de minister dat het als jong land in ontwikkeling onderzoekt waar het bijhoort. Hij stelde dat in die discussie ook nadrukkelijk naar het Caribisch gebied en het vaste land van Zuid–Amerika wordt gekeken. „We proberen breed te kijken", aldus Van Ravenswaay. „Maar vaststaat dat Suriname tot in de verre toekomst een relatie met Nederland en met de Surinamers in Nederland wil onderhouden. Meer dan de helft van de Surinaamse bevolking woont immers in Nederland".