Economie

Voedingssector wil af van statiegeld

RIJSWIJK - Plastic flessen en lege groenteblikken kunnen best met het gewone restafval weggegooid worden. Apart inzamelen en ingewikkelde statiegeldsystemen zijn niet noodzakelijk om verpakkingsafval nuttig te recyclen.

Redactie economie
4 November 2005 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat menen supermarktkoepel CBL en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).De voedingssector pleitte er donderdag voor alle verpakkingsafval, behalve glas en papier, achteraf bij de afvalverwerker te scheiden van het andere huisvuil. De supermarkten en bedrijven zijn momenteel in discussie met het Rijk over het nieuwe beleid voor de verpakkingen als PET-flessen en blikjes. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) stelt het bedrijfsleven verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van de verpakkingen die het gebruikt om zijn waar te verkopen.

De twee organisaties lieten verschillende inzamelingsmethoden onderzoeken door stichting EcoVerpakkingen TNO. Uit dat onderzoek bleek dat de helft van het verpakkingsafval ingezameld en verwerkt kan worden bij afvalscheiding achteraf. De andere methoden -terugbrengen naar de supermarkt en gescheiden inzameling door burgers en verenigingen- bleven achter bij die hoeveelheid.

„We moeten ons realiseren dat het terugbrengen van verpakkingen lang niet altijd milieuefficiënter is dan ze in de afvalbak te gooien en daarna terug te winnen via nascheiding”, aldus T. Ansems van TNO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer