Seniorenplatform RMU bezint zich op WMO
GOUDA - De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) heeft een eigen platform voor 55-plussers. Deze denktank speelt de komende tijd een belangrijke rol bij de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
De eerste bijeenkomst van het platform, dinsdag in het gebouw van hogeschool Driestar educatief in Gouda, trok enkele honderden belangstellenden. „Dat we hiermee doorgaan, staat vast”, concludeerde woordvoerder M. van der Zwan na afloop tevreden.Om de senioren op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de WMO wordt jaarlijks een special uitgegeven. Verder is het de bedoeling om zich nader te bezinnen op vragen rondom de wet. Voor deelname aan het platform kunnen zich nog deskundige 55-plussers aanmelden.
Tegenover de RMU’ers deed SGP-Kamerlid Van der Vlies de oproep om actief „in te spelen op de invoering van de WMO.” Deze wet, die naar het zich laat aanzien op 1 juli 2006 van kracht wordt, hevelt de uitvoering van de huidige Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en delen van de ABWZ over naar de gemeentebesturen. De gemeenten zijn straks verantwoordelijk voor de hulp aan huis voor onder anderen ouderen.
Er zijn nog verschillende vragen onbeantwoord, zo bleek uit de woorden van de SGP’er. Zo is het niet geheel duidelijk of de gemeentebesturen de geïndiceerden vrij zullen laten in hun keuze van al dan niet identiteitsgebonden zorgaanbieders, hoewel de meerderheid in de Tweede Kamer dat wenst.
Een knelpunt vormt ook de continuïteit van de zorgverlening. Evenmin is het helder of er gewerkt wordt met een zogenoemd persoonsgebonden budget, dat de hulpvrager de vrijheid biedt om zelf zorg in te kopen. Veel is afhankelijk van de opstelling van de gemeentebesturen.
Het SGP-Kamerlid noemde de gedachte achter de WMO om mensen aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid „een goede.”
De WMO biedt volgens hem kerken en identiteitsgebonden instellingen zoals de RMU ook kansen. „Diaconieën moeten rondzien welke zorgen en behoeften er zijn. Zij kunnen de uitvoering overlaten aan christelijke zorginstellingen”, meende hij.
Tijdens de bijeenkomst hield de christelijk-gereformeerde predikant A. van der Weerd een referaat over ”Pastoraat en ouder worden”.
Terdege-columnist L. J. Ruijgrok sprak over ”Ouder worden in de praktijk”. Hij deed een oproep aan de RMU om de komende jaren een kennisbank op te richten, die kan fungeren als vraagbaak voor ouderen die met tal van (financiële) vragen worden geconfronteerd.