Economie

Fortis betrekt Zalm bij leaseconflict

UTRECHT - Fortis doet een poging om de Nederlandse staat te betrekken in een rechtszaak over aandelenlease. Op die manier wil de bankverzekeraar de mogelijkheid openhouden om eventuele schadevergoedingen van zich af te schuiven.

Redactie economie
28 October 2005 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Dat heeft de Vereniging Consument & Geldzaken donderdag gemeld. Een woordvoerder van Fortis erkende dat er een procedure loopt over de betrokkenheid van des.De Vereniging Consument & Geldzaken heeft Fortis dit voorjaar gedagvaard in de slepende kwestie rond aandelenlease. De consumentenorganisatie ageert tegen een zestal beleggingsproducten met geleend geld die de Fortis-dochter Groeivermogen in het verleden heeft aangeboden.

Een van de kritiekpunten van de vereniging is dat Groeivermogen niet over de juiste vergunning beschikte om klanten de lening te verstrekken waarmee vervolgens aandelen werden gekocht. Minister Zalm van Financiën heeft eerder tegenover de Tweede Kamer verklaard dat de Wet consumentenkrediet niet geldt voor aandelenlease en financiële bedrijven dus ook niet over de bijhorende vergunning hoeven te beschikken.

Door de staat in de procedure te betrekken, kan Fortis zich in geval van een veroordeling beroepen op de uitspraken van minister Zalm en proberen een claim door te schuiven. De rechtbank in Utrecht zal op 16 november besluiten of de staat in de zaak betrokken zou kunnen worden.

Gisteren werd ook bekend dat Beursklacht verzekeraar Aegon voor de rechter daagt in verband met een aandelenleaseproduct. Beursklacht wil Aegon aanpakken namens 155 beleggers in het beleggingsproduct Vliegwiel. De belangenclub neemt geen genoegen met compensatieregelingen die de verzekeraar heeft voorgesteld.

Volgens Beursklacht hebben misleidende brochures en gebrekkige voorlichting geleid tot een financiële strop voor veel mensen. De gedupeerden wisten niet dat Aegon met geleend geld belegde. „Er werd hun voorgehouden dat zij spaarden en dat was ook hun bedoeling: sparen voor de oude dag, de studie van de kinderen of gewoon voor slechtere tijden”, aldus Beursklacht in een persbericht. Volgens de belangenorganisatie zijn er contracten verkocht aan minderjarigen en aan mensen die de Nederlandse taal „niet of nauwelijks” machtig zijn. „Bij veel van hen werd meer dan één contract afgesloten.”

Het voorstel van Aegon voor gedupeerden -de zogeheten Duisenberg-regeling- noemt Beursklacht „zwaar onvoldoende” en „een doofpotregeling.” De belangenclub vindt dat hierbij slechts wordt ingegaan op de kennelijke restschuld, „terwijl het geen recht doet aan de jurisprudentie die reeds in ruime mate aanwezig is op het gebied van aandelenlease.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer