EU beraadt zich op importstop wilde vogels
BRUSSEL/OTTAWA - De Europese Commissie komt morgen bijeen om te praten over een eventueel verbod op de import van wilde vogels. Dat heeft een woordvoerder zondag bekendgemaakt in Brussel. Groot-Brittannië pleitte een dag eerder voor zo’n verbod nadat op het eiland een uit Suriname geïmporteerde papegaai in quarantaine aan de ziekte was bezweken.
In de Canadese hoofdstad Ottawa zijn maandag ministers van Volksgezondheid van meer dan twintig landen en deskundigen van internationale organisaties bijeen om over de vogelgriep te praten. Centraal staat de vraag hoe op een mogelijke pandemie moet worden gereageerd.Deskundigen vrezen dat het vogelgriepvirus zal muteren en ook voor mensen onderling besmettelijk zal worden. Volgens de Canadese minister van Volksgezondheid, Ujjal Dosanjh, is het voor de regeringen in de hele wereld cruciaal dat ze voorbereidingen treffen voor een ramp op het gebied van de volksgezondheid.
Vanochtend meldde het Russische persbureau RIA Novosti dat in de Russische regio Altaj in het zuiden van Siberië een nieuwe uitbraak van vogelgriep is geconstateerd. In het bloed van 59 omgekomen vogels van zeven pluimveehouderijen in het dorp Pokrovka zijn antistoffen tegen vogelgriep gevonden. Pokrovka is onder quarantaine geplaatst.
Een lokale functionaris zei dat in enkele bloedmonsters het H5N1-virus is aangetroffen. De monsters zijn voor nader onderzoek naar een laboratorium in Novosibirsk doorgestuurd.
Wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat de siervogel de ook voor mensen besmettelijke en soms dodelijke variant H5N1 onder de leden had. Dat maakte het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw (Defra) zondag bekend. H5N1 heeft de afgelopen drie jaar tientallen mensen in Azië het leven gekost.
Het ministerie liet overigens zaterdag weten dat de roep om een importverbod voor wilde vogels, los staat van de papegaaikwestie. Het formele verzoek was volgens staatssecretaris van Dierenwelzijn Ben Bradshaw al lang voor de dood van de geïmporteerde vogel in voorbereiding.
Suriname benadrukte zaterdag dat de papegaai niet daar is besmet is geraakt met de vogelgriep. Alle uitgevoerde vogels zijn uitvoerig onderzocht op de gevreesde ziekte en hebben het Zuid-Amerikaanse land verlaten met een gezondheidscertificaat, aldus Paramaribo.
„Suriname is nog altijd vrij van vogelgriep”, zei Edmund Rozenblad, een hoge functionaris van het ministerie van Landbouw, Visserij en Vee. Volgens Rozenblad heeft de kleurige vogel het virus zeer waarschijnlijk opgelopen in Groot-Brittannië, waar het dier in quarantaine heeft gezeten met een zending vogels uit Taiwan.
Ook in Zweden hielden agrariërs zaterdag de adem in toen bij een dode eend die ten oosten van Stockholm was gevonden, vogelgriep werd vastgesteld. Het bleek een dag later echter te gaan om een voor mensen ongevaarlijke variant en niet om H5N1. Volgens het Zweeds veterinair instituut is het in deze tijd van het jaar normaal dat 20 tot 30 procent van de wilde eenden vogelgriep heeft.
Onduidelijk is nog welk type vogelgriep vorige week een groep eenden in Kroatië fataal is geworden. Een Kroatische krant meldde zaterdag dat onderzoek in een gespecialiseerd Brits laboratorium heeft bevestigd dat het om H5N1 gaat, maar dat wilden de autoriteiten in Zagreb gisteren niet bevestigen.
H5N1 waart al geruime tijd rond in Azië en sinds deze zomer in het oosten van Rusland. De afgelopen weken dook het virus op in Roemenië, Turkije en het westen van Rusland. Van uitbraken in Macedonië en Griekenland staat nog niet vast dat het om het voor mensen gevaarlijke type gaat.
Aangenomen wordt dat trekvogels het H5N1-virus vanuit Azië hebben meegenomen naar Oost-Europa. Wetenschappers vrezen dat door contact met een gewoon griepvirus een gevaarlijke mutant kan ontstaan waarmee mensen ook elkaar kunnen besmetten. In dat geval dreigt een wereldwijde uitbraak onder mensen, waaraan miljoenen kunnen sterven.