Buitenland

Ook Bush vertrouwt Arafat niet

Terwijl Israëlische tanks het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat omsingeld hielden, plaatste de Amerikaanse president George W. Bush maandag vraagtekens bij de vooruitzichten op vrede in het Midden-Oosten zolang de Palestijnse leider Yasser Arafat aan de macht is. „Niemand heeft vertrouwen in de aanstaande Palestijnse regering”, zei Bush met de Israëlische premier, Ariel Sharon, aan zijn zijde.

Buitenlandredactie
11 June 2002 07:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:36
WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush (r.) verwelkomt de Israëlische premier, Ariel Sharon, in het Witte Huis. - Foto EPA
WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush (r.) verwelkomt de Israëlische premier, Ariel Sharon, in het Witte Huis. - Foto EPA

Ook Sharon liet weten dat er geen vrede mogelijk is zolang er geen einde komt aan de terreur tegen Israël en Arafat niet vervangen wordt. „We moeten een partner voor onderhandelingen hebben”, zei de premier. „We zien nog geen partner.”

De kritiek van beide leiders werd gegeven terwijl Israëlische tanks het hoofdkwartier van Arafat op de Westoever omsingeld hielden en Israëlische militairen 27 Palestijnse verdachten van terrorisme arresteerden.

Sharon kreeg van Bush niet alles wat hij wilde tijdens hun gesprek van een uur. Bush ging niet in op het Israëlische verzoek voor steun aan een mogelijke uitwijzing van Arafat. Ook zeiden Amerikaanse bronnen dat de regering-Bush ondanks de scepsis van Sharon door zal gaan met het nastreven van politieke besprekingen.

Een hoge Israëlische zegsman zei dat Sharon desalniettemin tevreden was over het gesprek. Volgens dezelfde bron had Sharon Bush verteld dat de militaire operatie in Ramallah aanvankelijk verscheidene dagen eerder zou worden uitgevoerd. Zij was echter opgeschort omdat veel gezochten waren gevlucht. Zij waren teruggekeerd toen Sharon naar Washington vertrok, kennelijk in de veronderstelling dat met diens afwezigheid de rust was weergekeerd.

Volgens de zegsman waren 52 arrestaties verricht, onder wie een potentiële aanslagpleger en een hoge medewerker van de militante Islamitische Jihad. Verder waren twee autobommen gevonden.

Sharon sprak ook met Bush over de Syrische steun aan de Libanese Hezbollah. Hij vertelde Bush dat Syrië de guerrillastrijders heeft voorzien van duizenden raketten en andere wapens, en dat zij „de grootste bedreiging van Israël” zijn gaan vormen.

De verwachting is dat Bush binnenkort een nieuw Midden-Oosteninitiatief zal ontvouwen, dat een compromis zal zijn tussen de eisen van Israël en die van de Arabieren. De Midden-Oostenconferentie die voor deze zomer was gepland, is allerminst van de baan, maar zal later plaatsvinden dan aanvankelijk het plan was.

Maandag liet Israël een Libanees vrij die vijftien jaar had vastgezeten. De vrijlating van de 39-jarige Mohammad al-Barzaoui is waarschijnlijk het gevolg van geheime gesprekken tussen de Israëlische veiligheidsdienst en de Libanense islamitische groepering Hezbollah. Israël hoopt mogelijk op deze manier de vrijlating van enkele Israëlische soldaten en een burger te bevorderen die door Hezbollah worden vastgehouden of als vermist in Libanon gelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer