Defensie wil opvolger F16 gefaseerd invoeren
DEN HAAG (ANP) – Defensie overweegt de opvolger van de F16 in twee fases aan te schaffen. Dat biedt meer ruimte om de technische ontwikkelingen op het terrein van onbemande vliegtuigen te betrekken in de afweging over het definitieve aantal aan te schaffen bemande jachtvliegtuigen.
Dat zei staatssecretaris Van de Knaap donderdag tijdens het jaarlijkse symposium van de NIID, de stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten in Den Haag. Deze benadering biedt volgens de bewindsman volgende kabinetten „een eerlijke kans" om eigen inzichten in de aanschaf van de nieuwe toestellen te verwerken.Uiterlijk eind volgend jaar moet het kabinet beslissen of zij kiest voor de F35 Joint Strike Fighter van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Als er een intentie–overeenkomst met de Amerikanen wordt afgesloten, staan daar echter nog geen definitieve aantallen in. Van der Knaap verwacht overigens dat het kabinet vooralsnog zal vasthouden aan het al eerder genoemde streefgetal van 85 toestellen.
Defensie heeft voor de vervanging tussen 2007 en 2025 ongeveer 4,5 miljard euro gereserveerd. Maar het definitieve besluit over het aantal aan te schaffen JSF’s hoeft pas in 2009 of 2010 te worden genomen. Daarna duurt het nog eens vier tot vijf jaar voor de toestellen geleverd kunnen worden.
Tussen nu en 2015 kan er veel gebeuren, vindt Van der Knaap. Door de aanschaf in tweeën te delen en nog eens vier tot vijf jaar te wachten met een definitief besluit om de resterende jagers aan te schaffen hebben toekomstige kabinetten veel meer gelegenheid om op nieuwe ontwikkelingen in te spelen, denkt hij. De bewindsman hoopt met deze benadering ook de tegenzin bij de PvdA voor de aanschaf van de JSF weg te nemen.
Tijdens het symposium benadrukte de voorzitter van de raad van bestuur van Stork, drs. Sj. S. Vollebregt nog eens dat zonder het besluit van het kabinet om deel te nemen in de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuig er geen luchtvaartindustrie in Nederland meer zou zijn.
Het enthousiasme van de deelnemers aan het symposium en de daaraan gekoppelde militaire tentoonstelling werd overigens niet gedeeld door een groep demonstranten voor het congresgebouw. De deelnemers werden uitgemaakt voor „moordenaars" en de ME moest er enkele keren aan te pas komen om de demonstranten weer achter de hekken te krijgen.