Beursintroductie België onderzocht
BRUSSEL (ANP) - De Belgische beurswaakhond CBFA heeft een eerste onderzoek ingesteld naar mogelijke koersmanipulatie bij de beursintroductie van telecom- en kabelbedrijf Telenet, waar koningin Beatrix’ tweede zoon prins Friso sinds vorig jaar lid van de raad van commissarissen is.
Voorlopig is alleen het orderboek voor Telenet van dinsdag opgevraagd, toen de koers meteen na opening van de markt 9 procent verloor op een introductieprijs van 21 euro. Daardoor zijn beleggers voor ruim 90 miljoen euro gedupeerd.Volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd van vandaag circuleren op en rond de Euronext-markt van Brussel geruchten dat een van de zes banken die betrokken waren bij de aandelenemissie de koers naar beneden heeft gehaald door te speculeren op een verdere koersdaling, om later stukken Telenet weer goedkoper in te kopen. Dat is op zich niet strafbaar. Als er sprake is van bewuste manipulatie en benadeling van beleggers zijn wel juridische stappen mogelijk.
Van de zes banken die bij de beursintroductie waren betrokken, zijn er slechts twee van Belgische origine: KBC en Petercam. De overige vier banken zijn allemaal Amerikaans. Het is nog niet bekend hoe lang de beurswaakhond CBFA nodig zal hebben om het orderboek van dinsdag grondig te onderzoeken.
In diverse Belgische media stellen analisten donderdag dat 21 euro een te hoge introductiekoers was voor Telenet, dat de markt wil veroveren met digitale televisie. Het zich sterk ontwikkelende bedrijf heeft redelijke winstverwachtingen in het vooruitzicht gesteld, zonder dat in het verleden al winst is gemaakt. Aan de beursintroductie zou de Nederlandse Telenet-topman Duco Sickinghe volgens eerste ramingen zelf ongeveer 7 miljoen euro kunnen verdienen.