Binnenland

Leefbaren willen af van lokale belasting

HILVERSUM (ANP) - Leefbaar Hilversum, de grootste partij in de gemeente, wil af van de gehele onroerendezaakbelasting (OZB) en wil bovendien geen nieuwe gemeentelijke belastingen invoeren.

13 October 2005 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Zij roept alle lokale partijen in andere gemeenten op zich hier eveneens tegen uit te spreken en dat op te nemen in hun verkiezingsprogramma van maart 2006. Bij elkaar zijn alle lokale partijen ongeveer net zo groot als de grootste landelijke partij CDA.De oproep van de Hilversumse lokale partij druist recht in tegen de wensen van de koepelorganisatie voor gemeenten, de VNG. Die hield woensdag een buitengewone ledenvergadering in Den Haag, onder meer om juist te protesteren tegen het besluit van het kabinet om de OZB gedeeltelijk af te schaffen. Tegelijkertijd pleit de VNG voor een fatsoenlijk eigen belastinggebied om de vermindering van de inkomsten te kunnen opvangen.

„Maar de OZB en mogelijke nieuwe lokale belastingen leiden alleen maar tot meer rompslomp. En de burger is er de dupe van”, zegt de Hilversumse wethouder K. Heerschop (Verkeer, Cultuur). Zij bracht dat vandaag naar voren tijdens de VNG-vergadering, niet namens het Hilversumse college, maar namens haar eigen partij Leefbaar Hilversum.

Volgens Heerschop is er wel een goede compensatie van het Rijk nodig. In haar ogen is die voor de gedeeltelijke afschaffing van de OZB redelijk. De VNG vindt dat helemaal niet en wil dat gemeenten meer hun eigen belastingen mogen bepalen.

Heerschop stelt daartegenover dat gemeenten de OZB of andere lokale belastingen vaak gebruiken als sluitpost van hun begroting. Daardoor ontstaan verschillen tussen de gemeenten en irritatie bij de burgers. „Gemeenten moeten een beter financieel beleid voeren. Als een college daarin zwak is, moet de burger voor de kosten opdraaien.”

Heerschop weet nog niet hoeveel steun zij heeft van de andere lokale partijen. In ieder geval heeft ze die niet van de gemeente Doetinchem. Die wil dat de VNG nog een krachtiger afkeuring van het kabinetsbeleid inzet. Zo moet de VNG „de aantasting van de lokale autonomie” laten toetsen aan (inter)nationale regelgeving en eventueel een gerechtelijke procedure in gang zetten.

De gemeenten zouden vandaag praten over hun weerstand tegen het nieuwe politiebestel en de nieuwe welzijnswet WMO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer