Economie

Financiering knelpunt bij bedrijfsovername

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers die een bedrijf willen overnemen, moeten makkelijker financiering kunnen krijgen. MKB-voorzitter L. Hermans deed daarvoor dinsdag in Den Haag enkele voorstellen bij de presentatie van een rapport van MKB-Nederland en ING Bank over bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf.

12 October 2005 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

In de mkb-sector neemt onder meer door de vergrijzing het aantal bedrijfsoverdrachten de komende jaren sterk toe. Jaarlijks zullen naar schatting 15.000 tot 20.000 bedrijven worden overgenomen. In de helft van de gevallen besluit een ondernemer zijn bedrijf van de hand te doen vanwege zijn leeftijd, zei F. Jonkman van ING op de bijeenkomst.Er staan 50.000 jonge ondernemers (die hooguit zeven jaar zelfstandig ondernemer zijn) te popelen om een bedrijf over te nemen, zo bleek al eerder uit onderzoek van MKB. „Zij worstelen op de eerste plaats met het rondbreien van de financiering”, aldus Hermans. Daarom pleitte hij ervoor de bestaande borgstellingregeling van het ministerie van Economische Zaken voor hen te verruimen, zodat zij net als startende ondernemers een hogere borgstelling kunnen krijgen. Dan kunnen zij financiering bij de banken makkelijker rond krijgen.

Ook de voorlichting over die regeling moet beter, aldus Hermans. Hij pleitte verder voor het instellen van een privaat garantiefonds. Andere EU-landen kennen dat al en „het zou aardig zijn als de banken daar samen naar keken.” Het gaat dan om een aanvulling op het publieke garantiesysteem.

Ruim een kwart van de bedrijven wordt verkocht aan familie en 15 procent aan werknemers. In de meeste gevallen zijn de kopers buitenstaanders. Bij hen speelt de angst voor verborgen gebreken, omdat zij het bedrijf niet kennen. De verkopende partij is op zijn beurt huiverig om bedrijfsinformatie te verschaffen. Om die drempel weg te nemen bedacht ING de Standaard Garantieverklaring. De koper belooft de informatie die hij krijgt voor zichzelf te houden en de verkoper verklaart dat zijn bedrijf geen verborgen gebreken heeft. De beroepsorganisatie van notarissen bestudeert de mogelijkheden voor een dergelijke verklaring, aldus Jonkman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer