Economie

Trekkertuut heeft oog voor kinderen

LUNTEREN - Over aandacht had Martin Viets de afgelopen weken niet te klagen. Nagenoeg alle media stortten zich op zijn Trekkertuut, een alarmeringssysteem dat tractorbestuurders waarschuwt voor kinderen. De verkoop zou wel volgen, dacht de Lunteraan. Dat bleek een misrekening. „Ik heb zelfs nog geen belletje gehad voor een demonstratie.”

Marcel ten Broeke
12 October 2005 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:03
LUNTEREN – Nagenoeg alle media stortten zich de afgelopen weken op de vinding van Martin Viets: Trekkertuut. Dat is een alarmeringssysteem dat tractorbestuurders waarschuwt wanneer er kinderen in de buurt zijn. Foto RD
LUNTEREN – Nagenoeg alle media stortten zich de afgelopen weken op de vinding van Martin Viets: Trekkertuut. Dat is een alarmeringssysteem dat tractorbestuurders waarschuwt wanneer er kinderen in de buurt zijn. Foto RD

Viets begrijpt er nog altijd weinig van. Kranten, de radio en zelfs een nationale televisiezender: alle besteedden ze aandacht aan zijn Trekkertuut. „Het was massaal. Ik wist niet wat me overkwam. Maar kopers, ho maar. Geen boer toonde nog interesse. Werkelijk ongelooflijk.”De Lunteraan blijft echter overtuigd van het nut van zijn alarmeringssysteem voor tractoren. „Jaarlijks verongelukken acht tot tien kinderen na een tractorongeluk op het erf. De Trekkertuut kan dat aantal ongevallen drastisch verminderen.”

De werking van het fenomeen -waarop inmiddels patentrecht rust- is eigenlijk heel simpel, legt Viets uit. „Het systeem bestaat uit een ontvanger en een kleine transponder. De ontvanger komt in de tractorcabine. Het zendertje kunnen kinderen aan een sleutelhanger bij zich dragen. Zodra een kind binnen een straal van ongeveer 10 meter van de tractor komt, wordt de bestuurder gewaarschuwd door een schelle sirene en een flitslicht.”

De zender en ontvanger zijn niet ontworpen door Viets, hij bedacht slechts de toepassing ervan voor landbouwvoertuigen. „Slechts vijf fabrikanten ter wereld maken deze zenders en ontvangers, waaronder een bedrijf in Eindhoven. Ze worden vooral verkocht aan bedrijven die er, in geval van nood, mee kunnen controleren hoeveel werknemers er in een gebouw aanwezig zijn en waar ze zich exact bevinden.”

Een recent dodelijk tractorongeval in zijn regio zette de werktuigbouwkundige uit Lunteren aan het denken over een andere toepassing. „Wanneer een kind omkomt na een tractorongeval is het leed niet te overzien. Gelukkig kwam ik al snel op het idee van Trekkertuut, omdat ik door mijn werk en hobby’s weet wat er in de elektronicawereld te koop is.”

Door de ingewikkelde techniek (zowel de zender als ontvanger dient afstelbaar te zijn) is de prijs voor het Trekkertuut-systeem niet mals. Een compleet geïnstalleerd pakket -inclusief twee zenders- kost 1260 euro, exclusief BTW. Boeren met een groter gezin kunnen voor 75 euro per stuk extra zenders aanschaffen.

Veel geld, erkent ook Viets. „Dat hoor ik van iedereen, behalve van technici. Die weten wat zo’n systeem kost. Maar voor kinderveiligheid op een agrarisch bedrijf mag prijs toch geen belemmering zijn? Kijk eens wat boeren tegenwoordig allemaal uitgeven aan hypermoderne schuren en peperdure melkrobots. Tractoren zijn vaak voorzien van allerlei kostbare foefjes, zoals luchtgeveerde stoelen en cd-spelers. Een investering in een product dat kinderlevens kan redden, lijkt mij niet te veel gevraagd.”

Viets geeft aan dat tractorbestuurders altijd alert moeten blijven. „Zo’n systeem is nooit 100 procent waterdicht. Wanneer een agrariër een 6 meter lange, stalen giertank achter zijn tractor hangt, is het mogelijk dat de zender de ontvanger niet afdoende bereikt. Het kan echter ook voorkomen dat een kind de transponder niet bij zich draagt. Je moet de Trekkertuut zien als een paar extra ogen op de tractor. De bestuurder moet wel blijven opletten. Dat lijkt me ook vrij normaal. Als je een airbag in je auto hebt, rijd je toch ook niet plotseling harder?”

Ondanks het gebrek aan afnemers geeft Viets de moed niet op. „Boeren komen vast wel. Je wilt als boer toch veiligheid voor je kind? Het zal de nieuwigheid van het product zijn. Kennissen vertellen me ook dat er bij boeren een bepaalde incubatietijd nodig is.”

Een extra steun in Viets’ rug is dat de vinding hoogstwaarschijnlijk door de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) zal worden genomineerd voor de Arbo-innovatieprijs 2005. „Trekkertuut kan in de landbouwwereld een begrip worden. Maar belangrijk is ook dat kinderen hem stoer vinden, zodat ze de zender bij zich willen dragen. Daarom geef ik kopers twee T- shirtjes cadeau, met als opdruk ”Mijn papa heeft Trekkertuut”.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer