Economie

Staking verlamt België

BRUSSEL (ANP) - Een algemene staking van de socialistische vakbonden tegen het ophogen van de leeftijd voor vervroegd pensioen heeft het openbaar leven in België vrijdag grotendeels lamgelegd.

7 October 2005 21:31Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

In het hele land lag het treinverkeer volledig stil. Alle spoorbonden hadden zich aangesloten bij de actie, die duurde tot 22.00 uur. In grote steden als Brussel, Antwerpen, Gent en Luik was er ook nauwelijks sprake van enig openbaar vervoer. Verder was er amper postbezorging, omdat ongeveer de helft van de postbodes het werk neerlegde.Het internationale treinverkeer naar Brussel en Parijs vanuit Nederland werd door de stakingsactie ook compleet gestremd. De meeste Nederlandse reizigers waren daarvan goed op de hoogte. Volgens de Nederlandse Spoorwegen, die een negatief reisadvies hadden gegeven voor België, kwamen er ook maar weinig vragen van gestrande passagiers. Door het stilvallen van het openbaar vervoer ontstonden in de ochtend- en de avondspits iets langere files dan gebruikelijk.

Verder kwam in België het luchtverkeer gedeeltelijk stil te liggen, doordat de bagageafhandelaars op de luchthaven Zaventem bij Brussel zich aansloten bij de staking. De haven van Antwerpen lag volledig plat. Verder moesten veel bedrijven de poort sluiten, omdat stakers blokkades hadden opgericht op toegangswegen naar veel industrieterreinen. De vier grote autofabrieken in België van Volvo, Opel, Ford en Volkswagen waren daardoor onbereikbaar.

De socialistische vakcentrale ABVV-FGTB noemde de stakingsactie „een groot succes”. De actie was gericht tegen de plannen van de paarse regering-Verhofstadt om de leeftijd voor vervroegde pensionering te verhogen van 58 tot 60 jaar.

De socialistische bonden vertegenwoordigen in België in totaal 29 procent van de beroepsbevolking. Het merendeel van de leden van ABVV-FGTB heeft zich volgens de centrale aan het stakingsparool gehouden. De laatste algemene staking in België dateert van 1993, toen werd geprotesteerd tegen ingrepen in de sociale zekerheid.

De werkgeversorganisatie VBO raamt de schade van de staking op 660 miljoen euro. Volgens experts van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) is 120 miljoen euro een realistischer bedrag.

De christelijke en liberale vakcentrales namen niet deel aan de acties, omdat zij nog ruimte zien voor overleg over de pensioenleeftijd. Toch legden ook vele tienduizenden leden van de christelijke en liberale bonden het werk neer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer