Gedeeltelijk verbod op vangen paling
BRUSSEL (ANP) - Europese vissers mogen de komende tijd de eerste helft van de maand geen paling meer vangen. De Europese Commissie heeft hiertoe donderdag besloten om de slechte palingstand te verbeteren.
Door overbevissing en riviervervuiling kunnen palingen nu niet meer naar zee zwemmen om te paren. Daardoor bedraagt de groei van het aantal palingen nog maar 1 procent van het historisch gemiddelde.Tot en met de vijftiende van elke maand is de palingvisserij verboden. De periode van de eerste helft van een maand heeft te maken met het feit dat vanwege de maanstand dan juist vangst plaatsvindt. Het gedeeltelijke vangstverbod geldt totdat een lidstaat zelf een herstelplan heeft opgesteld voor de vissoort. Dat zogenoemde ”nationale actieprogramma” moet goedgekeurd worden door Brussel, aldus de Commissie, die vorige week al maatregelen in het vooruitzicht had gesteld.
Nederlandse vissers klagen erover dat er weinig meer te vangen valt in eigen land, omdat door overbevissing in andere lidstaten er al geen paling meer in nationale rivieren zwemt. Toch is volgens experts van de Europese Commissie een EU-wijd vangstverbod nodig. „In alle lidstaten is er sprake van overbevissing, zowel voor volgroeide vis als voor de kleinere glasaal”, aldus een EU-deskundige.
Voor de sector is elk vangstverbod „vervelend”, stelt minister Veerman van Landbouw in een reactie. Ook omdat een dergelijk besluit eigen initiatieven van de sector kan tegenwerken. De Nederlandse palingvissers werken op dit moment aan een herstelplan voor de aal, juist om te voorkomen dat Brussel moet overgaan tot een vangstverbod. „Ze zijn daar al een heel eind mee op pad”, aldus Veerman.
De Nederlandse Vissersbond, die de belangen behartigt van de zeventig palingvissers op het IJsselmeer, reageert laconiek op de maatregelen. „Ik ga ervan uit dat de palingvisserij in Nederland niet stilgelegd hoeft te worden”, aldus secretaris Derk-Jan Berends. „Want Nederland heeft het nationaal herstelplan al bijna klaar, terwijl de bekrachtiging van de maatregelen door het Europees Parlement nog wel even kan duren.”
De verwachting is dat het Nederlands Aalcomité het herstelplan eind november al aan minister Veerman kan aanbieden. Voorzitter Albert-Jan Maat onderschrijft de mening van Berends. „Nederland kan straks vrijwel zeker voldoen aan de eisen van de Europese Commissie.”