Dr. J. Hoek vraagt meer ruimte voor gaven van de Geest
AMERSFOORT - De aandacht voor de gaven van de Geest is binnen de gereformeerde kerken in veel opzichten sober en eenkennig. „Waarom zouden we als kinderen van de Reformatie niet van harte openstaan voor genadegaven als glossolalie (klanktaal) en profetie, genezing op gebed en bevrijding van demonische bindingen?”
Daarvoor pleit dr. J. Hoek, directeur van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond, in het oktobernummer van opinieblad CV.Koers. Hoek is een van de auteurs van het boek ”Gaven voor de gemeente”, dat in november verschijnt en waaraan CV.Koers en het Instituut voor Gemeenteopbouw en Theologie gezamenlijk een studiedag gaan wijden.Er is bezinning nodig over de vraag of er in de gevestigde kerken wel voldoende aandacht is voor de Geest, vindt dr. Hoek. Hij sluit zich daarmee aan bij het recent verschenen boek ”Meer Geest in de gemeenten” van prof. dr. W. J. Ouweneel, waarin deze spreekt over geestelijke armoede binnen het gevestigde protestantisme.
In de gereformeerde belijdenisgeschriften, en bijvoorbeeld ook in de ”Institutie” van Calvijn, is er veel aandacht voor de rechtvaardiging en de vergeving van de zonden, ook voor de heiliging en vernieuwing van het hart, constateert dr. Hoek. „Veel minder nog komen de gaven van de Geest in het vizier. Van de doop of de vervulling of de zalving met de Heilige Geest horen we weinig.”
In zijn artikel gaat dr. Hoek verder in op de controverse tussen de pinksterbeweging en de traditionele kerken over de vraag of er sprake is van een „second blessing”, de doop met de Geest als de voltooiing van de inlijving in Christus. Hij vindt het hoog tijd om de loopgraven van dogmatische discussies te verlaten. „Het gaat om de volle doorbraak van de Geest in ons bestaan, zodat wij mensen van God zijn van top tot teen, met hoofd en hart.”
Hij wil christenen niet opdelen in twee categorieën: zij die wel en zij die niet de doop met de Heilige Geest ontvangen hebben. „Dat is veel te statisch en te absoluut. Ieder mens die Christus in geloof aanvaardt, ontvangt op dat moment persoonlijk de doop met de Geest. Wie de Geest niet heeft, komt Christus niet toe, staat er in Romeinen 8.”
Het probleem ligt volgens hem meer in de geestelijke groei van christenen. „Onderkennen we voldoende het gevaar van geestelijke luiheid, waarbij we te weinig beseffen dat we niet alleen aanvankelijke genade, maar ook genade op genade mogen putten uit de volheid van Christus?” zo vraagt hij zich af.
Volgens dr. Hoek lopen de traditionele kerken het gevaar de directe persoonlijke ervaring van de Geest te veel uit het oog te verliezen en zo de Heilige Geest als het ware op te sluiten in de kerkelijke organisatie, liturgie of confessie. „De nadruk op totale overgave, de openheid voor de verrassende en overweldigende werking van de Geest die ons hart in vuur en vlam zet, missen we te veel in de gevestigde kerken. Het is van groot belang de ervaringskant in het leven van de gelovige of anders gezegd de existentiële dimensie van het geloven royaal te erkennen.”
Het belangrijkste is, aldus dr. Hoek, om de nood van de gemeenten onder ogen te zien. „Er zijn heel wat kerkelijk meelevende mensen die wel trouw in de kerk komen, maar nauwelijks kunnen spreken van een persoonlijke relatie met God. Gebed en persoonlijk bijbellezen zijn marginaal in hun leven.”
Dat vraagt volgens hem om een voluit bijbelse prediking, die niet blijft staan bij allerlei voorvragen. „Ik bedoel hier het hele scala vanaf „Hoe krijg ik deel aan het heil?” tot „Hoe weet ik of er een God is?” De volle raad Gods moet gepredikt worden, zodat de gemeente er weet van heeft dat er zalving, verlichting, vervulling en verzegeling met de Geest is.”