Rappen over juf Strobreed
Titel: ”Wat rijmt er op puree?”
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: CPNB, Amsterdam, 2005
ISBN 90 5965 017 4
Pagina’s: 94
Prijs: tot 15 oktober gratis bij aankoop van € 9,99 aan kinderboeken.
Het geschenk van de Kinderboekenweek heeft dit jaar de bijzondere titel: ”Wat rijmt er op puree?” Het boekje gaat naar iedereen die tijdens de 51e Kinderboekenweek (van vandaag tot en met 15 oktober) voor minimaal 9,99 euro aan kinderboeken besteedt. Uit de recordoplage van 390.000 exemplaren blijkt dat de organisatie er veel van verwacht. ”Wat rijmt er op puree?” gaat over de tweelingbroertjes Cal en Gus, die samen een muziekband hebben en zelf raps schrijven. Veel van de raps gaan over hun nieuwe, strenge juf Strobreed. De jongens verzuchten dat ze net zo veel van de kinderen begrijpt als van Japanse worstelaars. Niets dus. Als de juf hen voor terroristen uitscheldt, spreken ze met de hele klas af om voor haar huis een optocht te houden. De tweeling verzint een rijm die aan duidelijkheid niets te wensen over laat:
Einde!Einde! Einde! Weg!
Sorry, sorry dat ik zeg
Dat alles nu geëindigd is,
Onze ellende, jouw gesis.
Wij zijn geen terroristen
Tsssssssssssssssssss!
(En dan opnieuw)
Het gevolg is dat de broers huisarrest krijgen, omdat ze volgens hun ouders en de school nu echt te ver zijn gegaan. Ze bieden nog wel hun excuses aan, maar dat helpt niet zo veel. Het is thuis erg saai. Gelukkig komt er een nieuw, bijzonder meisje naast hen wonen. Ze heet Levineke en beide jongens vinden haar geweldig. Maar Levineke zegt dat de jongens het goed moeten maken met juf Strobreed. Daarom geven de tweelingbroers een extra optreden met hun rapgroep, waarin ze een ode aan juf Strobreed brengen.
Magische boodschap
Het boekje is vlot geschreven en het taalgebruik is creatief, maar het sluit niet zo goed aan bij de belevingswereld van kinderen op christelijke scholen. Zij zullen zich niet herkennen in de wereld van rapbands en songteksten. En veel ouders zien ongetwijfeld liever dat hun kinderen op een andere manier enthousiast worden gemaakt voor het lezen. Dat laatste is namelijk het doel van het gratis actieboekje. Het actieboek van de christelijke Kinderboekenmaand (”De kleurvogel” van Henk Koesveld) heeft hetzelfde doel en zal in christelijke kring op meer waardering kunnen rekenen.
Het geschenk past overigens niet bij het omstreden thema ”Magie”, dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek. Het enige wat hiernaar verwijst is „de Magische Boekenwijzer” die voor in het boek is bijgevoegd. Daarmee worden kinderen aangemoedigd een geheime, magische boodschap uit boeken te halen.