VNG-commissie stopt wegens beleid Verdonk
DEN HAAG (ANP) - De onafhankelijke commissie die in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoek zou doen naar problemen bij het terugkeerbeleid is er na drie weken mee gestopt.
Zij besloot dat omdat ze vindt dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) dwarsligt. Volgens de VNG wilde de bewindsvrouw de commissie niet de mogelijkheid geven met ambtenaren en betrokken diensten te spreken. Ook werkbezoeken aan justitiële diensten die bij de terugkeer van asielzoekers zijn betrokken, waren niet mogelijk.De commissie onder voorzitterschap van oud-burgemeester Patijn van Amsterdam heeft daarop de opdracht teruggeven aan het bestuur van de VNG. Dat betreurt de gang van zaken en zal eind oktober de kwestie intern bespreken.
Het was de bedoeling dat de commissie de klachten van gemeenten bij het terugkeerbeleid van asielzoekers zou onderzoeken. Het ging vooral om de groep van 26.000 ’oude’ asielzoekers voor wie een „sluitende aanpak” zou zijn om hen te laten terugkeren naar hun land van herkomst. De gemeenten ervaren echter toch dat mensen uit hun huis worden gezet en op straat terechtkomen.
De commissie moest volgens een woordvoerster van de VNG kijken waar precies de knelpunten zitten in de afspraken en de uitvoering. „De gemeenten hadden veel vragen en kwamen er zelf niet uit. De commissie had advies kunnen geven over verbetering van het terugkeerbeleid, maar had ook kunnen concluderen dat de klachten van de gemeenten ongegrond zijn”, aldus de woordvoerster.
Verdonk vindt de commissie overbodig. Ook kan het volgens haar niet zo zijn dat een commissie van de VNG haar ambtenaren gaat controleren. Het is aan de Tweede Kamer de minister te controleren. Om de VNG toch tegemoet te komen, heeft Verdonk nog voorgesteld er een gezamenlijke commissie van te maken. Dat was volgens haar echter niet bespreekbaar voor de VNG.
Verdonk benadrukte dat ze altijd bereid is knelpunten op te lossen en dat ze serieus wil luisteren naar gemeenten. Daarom had ze in overleg met de VNG al een meldpunt op haar eigen departement in het leven geroepen waar gemeenten hun klachten kunnen deponeren. Daar komen „weinig” telefoontjes binnen, zei Verdonk. De VNG vindt het ambtelijk meldpunt niet objectief genoeg. Dit najaar volgt een evaluatie van dat informatiepunt.