Bedrijven achten zichzelf weer rijp voor overnames
AMSTERDAM (ANP) - De mogelijke overname van KPN door het Spaanse Telefónica staat niet op zichzelf. Samenvoegingen van bedrijven in Europa komen de laatste maanden in toenemende mate voor. Bedrijven genereren weer meer cash en durven daardoor een overname weer aan. Opvallend is verder dat in het overnamegeweld steeds meer investeringsmaatschappijen van zich doen spreken.
Wie The Wall Street Journal van maandag openslaat, kan zich er niet aan onttrekken: overnames en fusies zijn aan de orde van de dag. Op de voorpagina maakt de Amerikaanse zakenkrant melding van een mogelijke overname van KPN. Drie pagina’s verder is het weer raak. Het Amerikaanse kabelbedrijf Liberty Global neemt het Zwitserse Cablecom Holdings over. Een kolom ernaast staat een bericht over een bod van de Russische oliemaatschappij Lukoil op branchegenoot Nelson.Net als de economie zelf voltrekken fusies zich in golfbewegingen. Peter Olofsen van Theodoor Gilissen Bankiers NV (tot voor kort effectenbank Stroeve) spreekt van een fusiegolf. Opvallend is dat veel bedrijven die er enkele jaren geleden nog belabberd bijlagen nu de tijd (en niet te vergeten zichzelf) rijp achten om op overnamepad te gaan.
Een goed voorbeeld is supermarktconcern Ahold, dat na een boekhoudschandaal op de schop werd genomen en nu zijn vleugels in Oost-Europa durft uit te slaan. En wat te denken van KPN zelf, dat er nog niet zo lang geleden ook bleekjes bij lag. Het telecombedrijf maakte eind juni bekend branchegenoot Telfort in te lijven voor 980 miljoen euro. Ict-bedrijf Getronics, dat ooit als dubbeltjesfonds door het leven ging, ging aan de haal met branchegenoot PinkRoccade.
Ook in het buitenland is deze ontwikkeling waarneembaar. Het Franse telecomconcern France Télécom, dat drie jaar geleden in een crisis belandde, maakte in juli bekend de Spaanse aanbieder voor mobiele telefonie Amena grotendeels over te nemen voor 6,4 miljard euro. France Télécom kwam in 2002 diep in de rode cijfers terecht na de overname van Orange en de aankoop van de dure umts-licenties.
Opvallend is verder dat zogeheten private equity fondsen (zeg maar investeringsmaatschappijen) in het overnamenieuws geregeld de kop opsteken. Voedingsconcern CSM kwam vorig jaar rond met de verkoop van zoetwarendivisie aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners voor 850 miljoen euro. SBS Broadcasting viel onlangs ook in handen van een investeringsmaatschappij.
Een overname in Europa mag markttechnisch op dit moment aantrekkelijk lijken, de praktijk wil nog wel eens weerbarstig zijn. Zo mogen nationale sentimenten nogal eens de kop opsteken, getuige de problemen die ABN AMRO ondervond om het Italiaanse Antonveneta in te lijven. Geruchten over een overname van het Franse Danone door het Amerikaanse Pepsi eerder dit jaar zorgden direct dat de Franse regering in de bres sprong „om de belangen van de Franse industrie te verdedigen.”
Toch verwacht Theodoor Gilissen Bankiers NV dat overnamenieuws de kranten voorlopig zal blijven halen. In een recent uitgebracht rapport worden enkele potentiële overnamekandidaten genoemd, waaronder internetbank Binck en Econosto, een bedrijf dat onder meer handelt in afdichtingen en slangen. In één geval heeft Stroeve inmiddels gelijk gekregen. Projectontwikkelaar AM maakte vrijdag bekend een overnamebod ontvangen te hebben van bouwbedrijf BAM en een nog onbekende financiële partij. De partijen willen maximaal 10,15 euro per aandeel betalen.