„Invoering declaratiesysteem kostte miljoenen”
RIJSWIJK (ANP) – De invoering van het nieuwe declaratiesysteem voor ziekenhuizen (dbc’s) heeft ziekenhuizen dit jaar naar schatting 104,4 miljoen euro gekost.
Dat heeft de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zaterdag in NRC Handelsblad gesteld.Voorzitter Leemhuis-Stout baseert zich op een steekproef die de vereniging heeft gehouden onder elf van de 87 algemene ziekenhuizen van Nederland. Volgens haar zijn er ziekenhuizen die de kosten lager hadden geschat. Maar de NVZ weet niet hoeveel geld de elf ziekenhuizen in hun begroting voor dit jaar ervoor uitgetrokken hadden.
Leemhuis-Stout zegt geschrokken te zijn van het bedrag. Maar ze verwacht dat het „tijdelijke meerkosten” zijn. De kosten worden voor een groot deel erdoor veroorzaakt dat de ziekenhuizen een soort „dubbele boekhouding” moeten voeren. De ene is voor de eenvoudige behandelingen waarover vrije prijsafspraken gemaakt mogen worden met de verzekeraars.
De andere boekhouding is er voor de behandelingen waar vaste prijzen voor zijn vastgesteld en waar het ziekenhuis van de verzekeraar een vast bedrag voor krijgt. Zodra ziekenhuizen over meer behandelingen vrij mogen onderhandelen, verdwijnt een deel van die dubbele boekhouding, is haar verwachting.
Maar dat gaat nog een duren. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil daar pas in de loop van 2006 bekijken. Dan krijgt hij een evaluatie over de vrije prijsafspraken.
Een onlangs gepubliceerde tussenrapportage suggereerde dat de vrije prijsonderhandelingen tot een prijsstijging hebben geleid van in totaal ongeveer 60 miljoen euro. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) dat dat rapport opstelde, hield echter wel een slag om de arm. Het kon geen conclusies trekken, omdat er nog te weinig gegevens bekend waren.
Leemhuis-Stout waarschuwt echter voor nog meer administratiekosten die kunnen ontstaan als het aantal mensen met een zogenoemde restitutieverzekering toeneemt. Bij een restitutieverzekering stuurt de zorgaanbieder een rekening naar de verzekerde, die die kan declareren bij de verzekeraar. De NVZ is daar altijd tegenstander van geweest.
Mochten de administratiekosten fors hoger zijn dan begroot, dan zullen de meerkosten daarvan via de premies van de zorgverzekeraar bij de verzekerde worden neergelegd, erkende Leemhuis-Stout.