Binnenland

Illegale arbeid bij 15 procent uitzendbureaus

DEN HAAG (ANP) – Ongeveer een op de zeven uitzendbureaus die het afgelopen jaar zijn onderzocht door de Arbeidsinspectie, was betrokken bij illegale arbeid. Dat heeft de Arbeidsinspectie vrijdag bekendgemaakt.

30 September 2005 14:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

Inspecteurs bezochten vijfhonderd uitzendbureaus en loonbedrijven en ruim vijftig bedrijven waar uitzendkrachten van die bureaus aan het werk waren. In totaal controleerden zij de gegevens van 10.000 uitzendkrachten. Zij stuitten op ruim driehonderd valse of ongeldige identiteitspapieren. Dat is meer dan in de drie voorgaande jaren in totaal. Ook kwamen de controleurs niet–bestaande sofinummers tegen.De inspectie bezocht vooral uitzendbureaus die niet beschikken over een keurmerk van de branche. Van hen ging een op de vijf in de fout. Bij de bureaus met keurmerk was dat een op de tien. Bij hen kwamen er veel met een waarschuwing van af.

Deze cijfers maken volgens staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken „zonder meer duidelijk dat het grote probleem bij de niet–gecertificeerde uitzendbureaus zit".

De uitzendkoepel ABU tekent hierbij aan dat van de 320 gecontroleerde bureaus met keurmerk, er maar vijf een proces–verbaal hebben gekregen. „Dat is nog geen 2 procent", aldus een woordvoerder. Van de 170 bureaus zonder keurmerk kregen er twintig een proces–verbaal.

De uitzendbranche kent al jaren een eigen keurmerk om oneerlijke concurrentie met illegale arbeid tegen te gaan. Aangesloten ondernemingen worden regelmatig doorgelicht op naleving van de regels. Inmiddels heeft de uitzendsector ook met inleners uit de land– en tuinbouw, de industrie, slachterijen en vleesverwerkers een ’APK–systeem’ ontwikkeld.

Bij de vijftig gecontroleerde bedrijven die uitzendkrachten ingeleend hadden, waren 264 mensen aan het werk zonder werkvergunning. De meesten van hen waren illegaal in Nederland.

De Arbeidsinspectie blijft streng controleren op illegaal werk in de uitzendsector. Sinds begin dit jaar geldt een lik–op–stukbeleid. Uitzendbureaus en werkgevers die zich niet aan de regels houden, krijgen direct een boete. Die bedraagt per illegale werknemer tot 8000 euro.

Begin oktober staat nog een debat gepland in de Tweede Kamer over de aanpak van fraude in de uitzendbranche. Daarbij wordt ook het nieuwe APK–systeem van het bedrijfsleven besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer