Cultuur & boeken

Weer geruzie rond toetreding Turkije Weer geruzie rond toetreding Turkije

BRUSSEL - Op de valreep zijn er binnen de EU opnieuw problemen gerezen over het begin van de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Ditmaal ligt Oostenrijk dwars. De ministers van Buitenlandse Zaken proberen zondagavond tijdens een ingelaste vergadering een oplossing te vinden.

Buitenlandredactie
30 September 2005 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:00

De officiële besprekingen tussen Brussel en Ankara moeten maandag aanvangen. Donderdag slaagden diplomaten van de 25 lidstaten er echter niet in overeenstemming te bereiken over het mandaat, een document dat beschrijft waarover precies gepraat gaat worden. Voor de goedkeuring daarvan is unanimiteit nodig. Oostenrijk werpt tot dusver een blokkade op.De regering van de Alpenrepubliek eist een vermelding dat als resultaat van het overleg ook een lossere band dan een lidmaatschap uit de bus kan rollen. Zij zinspeelt op wat heet een bevoorrecht of geprivilegieerd partnerschap. In Duitsland hebben de christen-democraten ook altijd gepleit voor een relatie in die vorm. Eerder deze week mislukte in het Europees Parlement een poging om die optie vast te leggen in een resolutie van deze EU-instelling.

De overige landen, waaronder Cyprus, dat in onmin leeft met Turkije, accepteren dat volledige aansluiting geldt als doel, maar dat er op voorhand geen garanties zijn dat het uiteindelijk inderdaad daarop uitloopt. Die benadering spoort met de formulering in het besluit van de regeringsleiders van eind vorig jaar over de start van de beraadslagingen. Premier Schüssel ging daar toen morrend mee akkoord. Oostenrijk, waar onder de burgers sterk verzet leeft tegen de eventuele entree van de Turken in de Unie, dringt verder aan op een zinsnede dat toetreding alleen mogelijk is als de EU dat economisch en organisatorisch aankan.

Bij inwilliging van de genoemde wensen zal Turkije waarschijnlijk afzien van de onderhandelingen. De autoriteiten in Ankara hebben steeds aangegeven dat zij alleen willen inzetten op een volwaardige status. Minister van Buitenlandse Zaken Gül benadrukte gisteren nog eens dat sommige zaken „volstrekt onaanvaardbaar” zijn.

Wellicht is Wenen uit op een compromis dat voorziet in een doorbraak bij een ander dossier, te weten de toetredingsbesprekingen met het buurland Kroatië. Die worden opgehouden omdat die kandidaat-lidstaat onvoldoende medewerking verleent aan de uitlevering van de van oorlogsmisdaden verdachte oud-generaal Gotovina aan het VN- tribunaal in Den Haag over Joegoslavië. Oostenrijk werpt zich op als warm pleitbezorger van opname van Kroatië in het verenigd Europa.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben voor zondagavond een spoedberaad uitgeschreven. Zij treffen elkaar in Luxemburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer