EP tegen langdurig opslaan telefoondata
STRAATSBURG - Het Europees Parlement verwerpt een voorstel van een viertal landen tot het invoeren van een verplichting voor telecommunicatiebedrijven in de EU. Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden stelden voor om gedurende lange tijd gegevens te bewaren van het telefoon-, sms- en internetverkeer, waaronder e-mails.
Een meerderheid van het Parlement oordeelde dinsdag in Straatsburg dat een juiste verhouding tussen doel en middelen ontbreekt. Zo achten de EP-leden de bescherming van de privacy van de burgers onvoldoende gewaarborgd. Voorts wijzen zij erop dat de beoogde voorschriften de betrokken industrie dwingen tot omvangrijke investeringen en haar dus opzadelen met een enorme kostenpost. Dit zou het voortbestaan van kleinere ondernemingen in de sector bedreigen. Bovendien zullen door justitie gezochte personen gemakkelijk mogelijkheden vinden die de traceerbaarheid van hun doen en laten verhinderen.De verwerping van het voorstel betekent niet dat een maatregel op dit gebied, waarop de regeringsleiders tijdens hun top van afgelopen maart aandrongen, van de baan is. De Europese Commissie heeft inmiddels een nieuw plan uitgewerkt waarin rekening wordt gehouden met de geopperde bezwaren. Het EP hecht eraan dat een ontwerp voor bepalingen in deze sfeer inderdaad vanuit Brussel komt en dat niet enkele willekeurige lidstaten het aanreiken.
De initiatieven om een regeling tot stand te brengen, vormen een onderdeel van de strijd tegen het terrorisme en de georganiseerde misdaad. De bestanden met data van wie met wie contacten heeft en vanaf welke locaties kunnen nuttig zijn bij het opsporen en vervolgen van strafbare feiten.
Het nu door het Parlement afgewezen voorstel van Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden voorzag in een bewaartermijn van maximaal drie jaar. In de uiteindelijke versie zal ongetwijfeld sprake zijn van een kortere periode.