Brussel wijst vaccinatie alle pluimvee af
STRAATSBURG - Vaccinatie van pluimvee tegen de vogelgriep moet alleen worden toegepast in „een uiterste noodsituatie.” Dat standpunt verdedigde eurocommissaris Kyprianou (Gezondheid) maandagavond in Straatsburg.
Hij voerde daar overleg met de landbouwdeskundigen uit het Europees Parlement over het beleid om de EU te wapenen tegen de uit Azië oprukkende ziekte. De afgevaardigden Maat (CDA) en Berman (PvdA) vroegen hem ruimte te verschaffen voor het inenten van kippen en ander gevogelte. Zij kregen echter nul op het rekest. De bevoegdheid om de door hen bepleite weg in te slaan berust niet bij de afzonderlijke landen, maar bij de Europese Commissie.De voornaamste reden voor de afwijzende opstelling is de vrees dat de export in gevaar komt. Maat denkt juist dat als de EU besluit antistoffen in te zetten, dat zal gaan fungeren als internationale standaard en verwacht dat de rest van de wereld dan voor dezelfde aanpak kiest. Overigens heerst er tussen EP-leden verschil van mening over de vraag of de farmaceutische industrie eventueel beschikt over voldoende vaccins.
Maat acht het op grote schaal toedienen van preventieve medicamenten wenselijk om massale ruimingen te kunnen vermijden. Hij herinnerde eraan dat bij de uitbraak in Nederland in 2003 een dierenarts is overleden aan de gevolgen van besmetting met het virus en waarschuwde dat het mede door die dramatische gebeurtenis in de toekomst moeilijk zal zijn mensen te vinden die de stallen ingaan om de kippen te doden.
In augustus besloot de Nederlandse regering tot een ophokplicht. Brussel beoordeelde kort daarna die eenzijdige stap als niet evenredig aan het risico en daarmee als niet gerechtvaardigd. Kyprianou lichtte maandagavond toe dat volgens veterinaire experts de kans op besmetting via trekvogels erg klein is.
Berman wilde van hem de garantie dat boeren door het voorschrift om hun dieren binnen te houden niet het predikaat biologisch kwijtraken. „Dat valt aan de consument goed uit te leggen. De duurzame landbouw mag niet de dupe worden”, benadrukte hij.
De commissaris wees er in dit verband alleen op dat minister Veerman de verordening inmiddels heeft aangepast, waardoor ze een tijdelijk karakter draagt en dat de bepalingen straks zijn toegesneden op specifieke situaties. Daardoor betreft het niet langer een algemene maatregel. Hij suggereerde dat na die herziening geen problemen zullen rijzen voor de betrokken pluimveehouders. Uiteindelijk beslist zijn collega van Landbouw Boel daar echter over.
Europarlementariër Mulder (VVD) drong in het debat aan op de invoering van een verzekeringssysteem dat bedrijven bescherming biedt tegen de financiële gevolgen van een epidemie onder het vee. Kyprianou deelde mee dat de verzekeringsmaatschappijen veel belangstelling aan de dag leggen, maar dat de analyses nog niet zijn afgerond. „Er is een redelijke kans dat er een goed resultaat uit de bus rolt”, verklaarde hij.
Mulder liet verder kritiek horen op de controles aan de grenzen in Europa. Anders dan in bijvoorbeeld de VS en Australië wordt er hier naar zijn oordeel onvoldoende gelet op dierproducten, zoals kaas en vlees, die reizigers van elders meebrengen.