Merkel sluit coalitie met SPD niet uit
BERLIJN - De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en CDU/CSU-leider Angela Merkel hebben donderdag besprekingen gehouden in een poging de patstelling na de verkiezingen van zondag te doorbreken. Merkel sloot na afloop de vorming van een grote coalitie van CDU/CSU en SPD niet uit, hoewel ze wel wees op „duidelijke meningsverschillen.”
De christen-democraten wonnen bij de parlementsverkiezingen 225 zetels in de Bondsdag en bleven de sociaal-democraten van Schröder daarmee slechts drie zetels voor. Zowel Merkel als Schröder eist het recht op om de nieuwe regering te vormen.De gesprekken verliepen donderdag volgens de belangrijkste kandidaat voor het kanselierschap, Merkel, in een „constructieve sfeer.” De twee partijen zullen elkaar volgende week, vermoedelijk woensdag, opnieuw ontmoeten. De kans op een coalitie lijkt klein, omdat Schröder alleen als bondskanselier aan een dergelijke verbintenis wil meewerken.
Schröder probeerde donderdag zijn kansen daarop te vergroten door te eisen dat de CDU en CSU weer als aparte partijen in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, plaatsnemen. De sociaal-democraten willen dat het huishoudelijk reglement van het parlement wordt gewijzigd om dat mogelijk te maken, meldde de Süddeutsche Zeitung donderdag. Wanneer dat zou lukken, is de SPD weliswaar de grootste partij, maar wordt de vorming van een coalitie niet eenvoudiger.
Het SPD-plan viel zoals te verwachten was slecht bij de christen-democraten. CDU-politicus Friedbert Pflüger sprak over een „staatsgreepachtige zet” en vice-voorzitter Wolfgang Schäuble betichtte de SPD van „een gebrek aan democratische cultuur.”
Uitspraken van CSU-voorzitter Edmund Stoiber wezen er donderdag op dat de verkiezingsstrijd de verhoudingen tussen de twee christen-democratische partijen geen goed heeft gedaan. Volgens Stoiber vallen de tegenvallende resultaten voor de CDU/CSU Angela Merkel te verwijten.
Merkel zou op CSU-bijeenkomsten „harteloos en koel” taalgebruik hebben gebezigd, meldde de Süddeutsche Zeitung op gezag van bronnen binnen de CSU. Volgens Stoiber was de verkiezingscampagne emotioneler geweest, als de CSU, die alleen in de deelstaat Beieren opereert, een grotere rol had kunnen spelen.
Een coalitie van SPD en CDU/CSU is niet de enige mogelijkheid die de partijen aftasten. Merkel sprak donderdagochtend vertegenwoordigers van de leider van de liberale FDP, Guido Westerwelle. Die herhaalde na afloop dat hij een ’stoplichtcoalitie’ van SPD, Groenen en FDP afwijst. De Groenen hebben eerder gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat ze deelnemen aan een regering waarin ook de christen-democraten zitten, maar voerden vrijdag toch verkennende gesprekken met de CDU/CSU.
Een kleine meerderheid van de Duitsers ziet het meest in een zogeheten Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen, bleek donderdag uit een opiniepeiling op internet van het Duitse weekblad Der Spiegel. Meer dan 28 procent zegt voorstander te zijn van een zwart-geel-groene coalitie.