Rechter geeft Poolse slaplukkers gelijk
UTRECHT - De Limburgse slateler Van Dijck heeft zijn Poolse werknemers minder betaald dan de CAO voor de sector voorschrijft. Dat heeft de rechtbank in Venlo woensdag bepaald. De rechter dwingt Van Dijck het achterstallige loon alsnog uit te betalen.
Namens 180 Poolse werknemers eiste FNV Bondgenoten in een kort geding dat Van Dijck zich aan de CAO houdt. Negeert Van Dijck deze uitspraak, dan wacht hem een dwangsom van 1000 euro per dag tot een maximum van 250.000 euro. De bond vorderde ook een ploegentoeslag van de slateler. Dit wees de rechter in Venlo echter af omdat hierover in de CAO geen afspraken staan.Volgens FNV Bondgenoten ontvingen de Polen een stukloon van 3 eurocent per geoogste krop sla. Ook de rechter vindt dat zij niet het minimale loon konden verdienen zoals de CAO dat voorschrijft.
„Ik ben erg blij dat de rechter ons op de belangrijkste punten gelijk heeft gegeven. Dat de Poolse werknemers op een fatsoenlijke manier behandeld moeten worden, net als iedere Nederlandse werknemer”, reageert bestuurder Wim Baltussen van FNV Bondgenoten. „Met deze uitspraak kunnen we ook andere werkgevers in deze sector die een loopje nemen met de CAO-naleving aanklagen.”
Tijdens de zitting bij de rechtbank begin september probeerde de advocaat van Van Dijck de rechter ervan te overtuigen dat FNV Bondgenoten niet bevoegd is in deze zaak omdat de bond niet namens zijn leden zou optreden. Dit wees de rechter van de hand.
In het conflict tussen de Poolse werknemers en Van Dijck ontsloeg het bedrijf eerder een tiental Polen. In de zaak die FNV Bondgenoten daarover begon, stelde de rechter de bond begin augustus al in het gelijk.
De Polen werden ontslagen nadat eind juni een wilde staking was uitgebroken in het tuindersbedrijf in Meterik. De slaplukkers protesteerden tegen de lage beloning en de overuren. De staking onder de Polen was opmerkelijk omdat zij bekendstaan om hun arbeidsethos. „Ze zijn nooit ziek, klagen niet en werken als een paard”, stelde FNV Bondgenoten eerder in zijn ledenblad.
Advocate A. Engels van Van Dijck en van het bedrijf Wingfield zei in een reactie dat in beroep gaan „volstrekt overbodig” is. Twee of drie van de tien vorderingen zijn afgewezen, en de betaling is al drie maanden op orde. „De uitspraak heeft dus weinig betekenis.”