VS maken zich op voor volgende monsterorkaan
NEW ORLEANS/HOUSTON (ANP) – Goed drie weken nadat Katrina een spoor van dood en verderf trok in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, ziet het land zich opnieuw geconfronteerd met een dreigende monsterorkaan. De tropische depressie Rita groeide in slechts iets meer dan een etmaal uit tot een zeer zware orkaan uit de vijfde en zwaarste categorie van de Saffir–Simpson schaal. Rita stevent af op de kust van de staten Texas of Louisiana.
Ditmaal nemen de autoriteiten en veel burgers het zekere voor het onzekere. Gedwongen evacuaties zijn in volle gang in de steden New Orleans en in Galveston, Texas. Vooral in deze laatste staat zullen zoals het er nu naar uitziet vele tienduizenden mensen huis en haar moeten verlaten. Delen van de grootste stad van de staat, Houston, maken zich ook op voor evacuatie. Daar moeten mogelijk een miljoen mensen vertrekken.In het op een eiland voor de Texaanse kust gelegen Galveston dat in 1900 bijna volledig van de kaart werd geveegd door een orkaan waardoor naar schatting 8000 mensen omkwamen, werden woensdagochtend bejaarden, zieken en andere zwakke groepen als eersten naar veiliger oorden overgebracht. De overige bewoners volgden, duidelijk met de gevolgen van Katrina nog vers in het geheugen, vrijwel meteen daarna in grote getalen.
„De echte lessen die de burgers denk ik hebben geleerd is dat de mensen in Alabama, Louisiana en Mississippi niet op tijd vertrokken. Er was een groot verlies aan levens en bezittingen. We willen niet dat dat hier gebeurt. We hebben mensen altijd gevraagd vroeger te vertrekken maar door Katrina lijken ze nu ook te luisteren en te vertrekken", aldus de burgemeester van Galveston Lyda Ann Thomas.
Haar collega Bill White in Houston vroeg mensen in kwetsbare veelal laaggelegen gebieden in de stad en mensen in stacaravans een veilig heenkomen te zoeken. Volgens de burgervader kan de stad – waar na Katrina vele duizenden mensen uit New Orleans werden opgevangen – onmogelijk alle mensen zelf evacueren. „Burgers die hulp nodig hebben bij de evacuatie moeten vrienden en buren aanschieten. Er zijn niet genoeg overheidsvoertuigen om iedereen te evacueren. Burgers zijn de eerste verdedigingslinie.".
De statelijke en federale autoriteiten treffen eveneens voorbereidingen voor een massale evacuatie. „We staan in nauw contact met de gouverneuer, met statelijke rampenbestrijders en spreken over hun evacuatieplannen. Ze zijn vroeg begonnen aan het vraagstuk van evacuatie en ik hoop dat mensen het dit keer zeer serieus nemen", aldus de minister van Binnenlandse Veiligheid Chertoff.
In tegenstelling tot de ramp met orkaan Katrina lijken de federale autoriteiten dit keer zelf ook tijdig voorbereidingen te treffen voor de komst van de orkaan. President Biush kondigde woensdag de noodtoestand af voor Texas en Louisiana. Honderden vrachtwagenladingen met water, ijs, en kant–en–klaar maaltijden zijn naar de kuststreek van Texas gestuurd. Het gebrekkige optreden in Louisiana en Mississippi waar alleen al meer dan duizend doden vielen door Katrina zorgde ervoor dat de overheid een stortvloed van kritiek over zich heen kreeg.
Rita liet dinsdagavond de Florida Keys achter zich zonder slachtoffers te eisen. Het oog van de storm trok daarna verder over de nauwe zee–engte tussen Florida en Cuba. Op het Caribische eiland evacueerden de autoriteiten meer dan 230.000 mensen, onder wie ruim 12.000 toeristen. Rita veroorzaakte vooral materiële schade en overstromingen.
Nadat de orkaan Cuba achter zich had gelaten, zorgde het warme water in de Golf van Mexico ervoor dat Rita nog meer aan kracht kon winnen. De storm bereikte volgens het Amerikaanse National Hurricane Center woensdagmiddag aanhoudende windsnelheden van 265 kilometer per uur en geldt daarmee als uitzonderlijk zwaar.
Rita vormt door het pad dat zij vermoedelijk zal volgen een grote bedreiging voor de Amerikaanse olieindustrie. Volgens de jongste inzichten koerst zij nog steeds aan op Galveston. In de directe omgeving van de stad is 13 procent van de Amerikaanse raffinagecapaciteit gevestigd terwijl de raffinaderijen in de omgeving van New Orleans de klap van Katrina nog te boven moeten komen.