Nieuw bestuur LPF tegen aanklacht Spong
Het nieuwe bestuur dat de Lijst Pim Fortuyn (LPF) woensdag heeft gepresenteerd, houdt zich afzijdig in de vraag of de advocaten Spong en Hammerstein hun aanklacht tegen politici en journalisten moeten doorzetten.
De advocaten willen de politici en journalisten voor de rechter dagen omdat ze zouden hebben aangezet tot haat tegen Fortuyn. Volgens het nieuwe bestuur is het aan de familie van Fortuyn om hierover te beslissen.
Het parket in Rotterdam maakte dinsdag bekend de aanklacht van de twee advocaten niet in behandeling te nemen. Hammerstein en Spong meldden vervolgens naar het Hof te stappen met hun aanklacht. Ze zeiden dit mede te doen in opdracht van de Lijst Pim Fortuyn.
Het bestuur van de Lijst ontkent betrokken te zijn bij de kwestie.
Volgens de advocaten heeft Fortuyn hen gevraagd, mocht hem iets overkomen, ’tot op het bot’ te onderzoeken wie verantwoordelijk zou zijn voor zijn dood. Ze zeggen dus te handelen in zijn opdracht.
Volgens een woordvoerster van de LPF is er bij de advocaten „verwarring” ontstaan toen ze dinsdag zeiden ook namens de LPF op te treden. „Voormalig bestuursvoorzitter Langendam van de LPF was er indertijd bij toen Fortuyn de advocaten vroeg zijn eventuele dood te onderzoeken. Vandaar dat hij het onderzoek van Spong en Hammerstein steunt. Hij doet dat als vriend van Fortuyn, maar niet meer als voorzitter van het bestuur.”
Langendam maakt samen met de oprichters van het eerste uur van de LPF, de ondernemers De Booij en Dost, nog wel deel uit van de Stichting Vrienden van de Lijst Pim Fortuyn. Volgens de woordvoerder staat deze stichting wel achter de aanklacht van Spong en Hammerstein. De stichting heeft tot doel fondsen te werven voor de partij.
Het nieuwe bestuur van de Lijst Pim Fortuyn is een interimbestuur. Het is volgens de woordvoerster aangesteld tot een algemene ledenvergadering een definitief bestuur kiest. Dit zal, zo verwacht zij, deze zomer gebeuren.
Voorzitter is de oud-marineofficier Sleeswijk Visser uit Den Haag, vice-voorzitter wordt de Amsterdamse advocaat C. van Leeuwen. Beiden stonden eerder op de kandidatenlijst van de LPF. Het bestuur bestaat verder uit zes personen, van wie alleen Dost over is gebleven van de oprichters van het eerste uur. Hij gaat zich in de nieuwe groep bezighouden met ’nieuwe zakelijke projecten’.