Cultuur & boeken

Geschiedenis van Waardenburgse gereformeerde gemeente

Titel:

H. Hille
21 September 2005 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

”Gods trouw overdacht 1944-2004”
Auteur: Th. Ruissen
Uitgeverij: De Ramshoorn, Goes, 2005
ISBN 90 76466 39 4
Pagina’s: 175
Prijs: € 24,90. Van de ene gereformeerde gemeente na de andere verschijnt er de laatste jaren een herdenkingsuitgave. In Waardenburg greep men het zestigjarig bestaan van de gemeente (een niet zo gebruikelijk jubileum) aan om de historie van de gemeente op schrift te stellen.

De auteur van deze uitgave, diaken Th. Ruissen, laat aan de eigenlijke geschiedenis van de plaatselijke gemeente een algemeen kerkhistorisch overzicht voorafgaan. Vanaf de Afscheiding van 1834 schetst hij een beeld van de landelijke ontwikkelingen op kerkelijk gebied; verder geeft hij in vogelvlucht een overzicht van de geschiedenis van de moedergemeente Tricht. Hij laat zien zich in de bestaande literatuur behoorlijk te hebben ingelezen, maar is niet helemaal op de hoogte van de nuanceringen die kerkhistorisch onderzoek van de laatste decennia heeft aangebracht. Zo is de lijst van kruisgemeenten (blz. 24) niet compleet en kunnen er behalve de drie bekende gemeenten die in 1869 niet met de vereniging van kruisgemeenten en christelijk afgescheiden gemeenten meegingen (Enkhuizen, Lisse en Tricht) nog enkele plaatsen genoemd worden.

De gemeente van Waardenburg is begonnen als een afdeling van de gemeente van Tricht. Vanaf 15 november 1939 kwam men ’s zondags in Waardenburg bijeen in een gebouwtje aan de Kerkstraat dat diende als garage. Daarvoor waren de predikanten van de Gereformeerde Gemeenten wel eens in de buurt voorgegaan, onder andere op een boerderij in Tuil. Tijdens een van deze diensten werd aan ds. Fraanje van ’s Heeren wege bekendgemaakt dat ds. H. Roelofsen was overleden.

In het begin bezochten ongeveer zestig mensen de leesdiensten. Wanneer er een predikant voorging, waren er vaak niet genoeg stoelen, zodat sommigen heel de dienst moesten staan.

Al enkele maanden na het van start gaan van de afdeling Waardenburg werden plannen voor de bouw van een eigen kerk gemaakt. In 1942 werd bouwgrond aangekocht. Het duurde echter nog tot 1948 voordat een eigen kerkgebouw in gebruik genomen kon worden. Inmiddels was op 1 juni 1944 de afdeling door ds. Chr. van de Woestijne geïnstitueerd als zelfstandige gemeente.

In een afzonderlijk hoofdstuk besteedt de auteur aandacht aan de familie Van Stuyvenberg. Deze familie speelde een belangrijke rol in de beginjaren van de gemeente. Zowel vader als moeder was het nieuwe leven deelachtig en in hun woning aan de Kerkstraat werd op zondagavond gezelschap gehouden. Zoon Adrianus werd in 1932 toegelaten tot de Theologische School te Rotterdam en werd vier jaar later predikant. Als predikant was hij in 1939 actief betrokken bij het zoeken naar een geschikte plaats voor samenkomst voor de te vormen afdeling en later drong hij sterk aan op het stichten van een zelfstandige gemeente te Waardenburg.

De gemeente van Waardenburg kreeg betrekkelijk snel een eigen predikant in de persoon van kandidaat L. Kieboom, die in maart 1951 tot de gemeente overkwam. Deze predikant diende de gemeente slechts drie jaar. Daarna was de gemeente vacant tot 1973, toen ze in kandidaat M. Mondria opnieuw een eigen predikant ontving. Deze dient de gemeente tot op heden. Van beide predikanten is achter in het boek een preek opgenomen.

In het boek passeert verder het wel en wee van het gemeentelijke leven de revue. De auteur besteedt uitgebreid aandacht aan kerkenraadswisselingen, kerkverbouwing, het verenigingsleven, jubilea en het onderwijs. Een droevige zaak als uittreding uit en scheuring van de gemeente in de periode 1953-1956 wordt echter slechts met enkele zinnen afgedaan.”Gods trouw overdacht” is een lezenswaardige, goed gedocumenteerde en prachtig uitgevoerde herdenkingsuitgave.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer