Vaticaan wil Prodi niet als premier
Het Vaticaan wil de rooms-katholieke Romano Prodi niet als volgende premier van Italië. De voormalige voorzitter van de Europese Commissie heeft namelijk bekendgemaakt dat hij het geregistreerde partnerschap wil introduceren.
„Steun aan de familie zou de eerste en werkelijke zorg moeten zijn van wetgevers.” Dat zei Camillo Ruini maandag tijdens de plenaire zitting van de Italiaanse bisschoppenconferentie in Rome. De kardinaal reageerde daarmee op het voorstel van Romano Prodi, die zich als de centrumlinkse kandidaat voor het premierschap warm maakt voor het geregistreerd partnerschap.
Zijn voorbeeld is de Franse wetgeving, waar een geregistreerd contract tussen twee partners evenveel rechten biedt als een huwelijk. De kans dat Prodi in het voorjaar van 2006 Berlusconi gaat opvolgen als minister-president is groot.
Ook paus Benedictus XVI verwees zondag in bedekte termen naar de actuele situatie. In een boodschap gericht aan deelnemers aan een congres over de familie drukte de paus hun op het hart wetten te bevorderen die positief zijn voor de familie, „de gemeenschap die gesticht is door de Schepper.”
De Rooms-Katholieke Kerk staat afwijzend tegenover samenlevingsverbintenissen die geen huwelijk zijn maar wettelijk wel op hetzelfde niveau worden gezet. Met name het homohuwelijk is haar een doorn in het oog.
Het Vaticaan is bang voor een sneeuwbaleffect. Het heeft grote indruk gemaakt dat het als zeer rooms-katholiek beschouwde Spanje het homohuwelijk heeft ingesteld. In Italië, de thuisbasis van de paus, is het de eerste keer dat een politiek leider van formaat het partnerschap promoot.
Het moet pijnlijk zijn dat dat nog wel de rooms-katholieke Prodi is. Gevreesd wordt dat als Prodi de nieuwe premier wordt, het geregistreerd partnerschap wordt ingevoerd. Daarmee komt ook een partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht dichterbij, ook al zegt Prodi die verbintenissen niet op het oog te hebben.
Het Vaticaan vermoedt dat Prodi electorale bedoelingen heeft. ”Op zoek naar stemmen wordt de familie aangevallen” luidde de kop op de voorpagina van de Osservatore Romano vorige week.
Prodi heeft als reactie -bang om in diskrediet te raken bij de bisschoppenconferentie- zijn standpunt toegelicht in het rooms-katholieke tijdschrift Famiglia Cristiana. Mijn woorden zijn verkeerd begrepen, is de teneur van zijn brief. Prodi zegt alleen maar een regeling na te streven die samenwonen wettelijk regelt, zodat „baby’s wettelijk een vader en moeder krijgen.”
In Italië groeit het aantal buitenechtelijke kinderen in een eenoudergezin zeer snel, mede omdat samenwonen geen wettelijke basis heeft.
Eén resultaat heeft Prodi hoe dan ook binnen. Voor de eerste maal liet Ruini zich, maandag tijdens de bisschoppenconferentie, niet negatief uit over samenlevingscontracten „binnen de privé-sfeer.”
Het is de tweede maal dit jaar dat Ruini zich inlaat met binnenlandse politiek. In februari riep hij op om niet te gaan stemmen voor het referendum dat was georganiseerd om de strikte wet op kunstmatige inseminatie in Italië te herroepen.