Kerk & religie

Grondvlak

De hervormde gemeente van Katwijk aan Zee schakelt over op een nieuw systeem voor kerktelefonie.

20 September 2005 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:58

De 725 aangesloten luisteraars krijgen de komende tijd een nieuwe ontvanger, waarmee zij via de kabel kerkdiensten en andere bijeenkomsten kunnen beluisteren. De kerkrentmeesters van de hervormde gemeente en vertegenwoordigers van de stichting Intermediair Kerktelefonie Nederland (sIKN) hebben gisteren het contract ondertekend. De hervormde gemeente van Katwijk aan Zee geeft al twintig jaar kerkdiensten via de kabel door. De gebruikte techniek was echter verouderd. Daarom heeft de gemeente gekozen voor de nieuwe kabeloplossing van sIKN. Voor kerktelefoonluisteraars in Katwijk aan Zee die geen kabelaansluiting hebben, levert sIKN een luistermogelijkheid per telefoon.

Volgens sIKN zijn de kosten van kerktelefoon per kabel laag en kan er een vrijwel onbeperkt aantal uitzendingen verzorgd worden, zonder dat dit consequenties heeft voor de kosten. Ook de geluidskwaliteit is goed en storingen kunnen meestal worden verholpen zonder dat de luisteraars bezocht hoeven te worden.

Ten opzichte van uitzendingen van kerktelefoon via de ether, is de uitzendvrijheid via de kabel en de telefoon ook groter. Omdat uitzendingen via de kabel alleen te beluisteren zijn door een besloten groep, kunnen ook andere bijeenkomsten, zoals koorconcerten of gemeenteavonden, worden doorgegeven.

Mariaklok in Stedum
De kerkrentmeesters van de hervormde gemeente Stedum-Lellens-Wittewierum-Ten Post zijn een actie begonnen om geld in te zamelen voor de restauratie van een unieke klok, de Mariaklok, die in de toren van de Bartholomeüskerk te Stedum hoort te hangen. De ”Beredeneerde lijst van Torenklokken in de provincie Groningen”, van de hand van A. Pathuis en M. A. de Visser (1945), vermeldt deze klok van een anonieme gieter, die dateert van 1300. Het is de oudste gedateerde klok in de provincie Groningen en ze is een van de oudste gedateerde en nog functionerende klokken in ons land. Als bouwjaar van de toren wordt door sommigen 1415 aangegeven, wat aangeeft dat de klok ouder is dan de toren.

De monumentale luidklok heeft een onderdiameter van 106,5 cm en weegt ongeveer 890 kg. Op 3 maart 1943 is de klok uit de toren gehaald en naar Steenwijk vervoerd, en vervolgens waarschijnlijk in Giethoorn opgeslagen. Na de oorlog kwam de klok terug. In 2004 is de klok uit de toren gehaald om gerestaureerd te worden. Gevreesd werd dat de klok zou scheuren als gevolg van slijtage op de slagrand. De restauratie is uitgevoerd in Nördlingen (Duitsland) bij de firma Lachenmeyer. Uitgevoerde werkzaamheden zijn onder andere: het herstellen van de slagrand, het maken en gieten van twee bij de klok passende kroonarmen en het plaatsen daarvan op de klok en het herstellen van de oorspronkelijke klepelophanging.

Werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden, zijn onder andere: herstel van het oorspronkelijke luidsysteem met vliegende klepel, waarvoor een rechte luidas nodig is, het maken van een nieuwe luidas, het maken van een complete set smeedstalen kroonstoppen, het aanbrengen van een passende smeedstalen klepel en het ophangen en luidbaar installeren van de klok.

Tijdens het begin van de restauratie was subsidie beschikbaar. Tijdens de restauratie zijn de subsidieregelingen echter drastisch verslechterd en is er voor de Mariaklok geen geld meer beschikbaar, zo melden de kerkrentmeesters. De kerkelijke gemeente probeert nu door middel van acties 15.000 euro bij elkaar te brengen om de restauratie toch af te kunnen maken.

Kerkdiensten herv. Veenendaal
In de nieuwbouwwijk Dragonder-Oost in Veenendaal zullen vanaf zondag 2 oktober iedere zondagmorgen kerkdiensten gehouden worden van de hervormde gemeente. De erediensten, die gehouden worden in de Brede Wijkvoorziening aan de Ruijterijweg 1 in Veenendaal, vallen onder verantwoordelijkheid van de wijken 6 en 7, zo meldt het Veens Kerkblad. „De algemene kerkenraad ziet dit als een belangrijk markeringspunt”, aldus de voorzitter van de algemene kerkenraad, dr. J. Hoek.

Met ingang van oktober worden er in Veenendaal, naast de ochtenddiensten in de Brede Wijkvoorziening, hervormde kerkdiensten gehouden in de Oude Kerk, de Julianakerk, de Vredeskerk, de Sionskerk, de Westerkerk en De Hoeksteen.

Havenkerk Den Haag
De Nederlands gereformeerde regio (classis) Den Haag heeft recent groen licht gegeven om de Havenkerk in Den Haag te institueren tot een zelfstandige (Nederlands gereformeerde) kerk. Op 30 oktober zullen twee ouderlingen worden bevestigd, waarmee de gemeente een eigen kerkenraad heeft. Tot nu toe droegen de Nederlands gereformeerde kerken van Den Haag en Rijswijk verantwoordelijkheid voor deze zendingsgemeente.

Toch zal er op 30 oktober niet zo veel veranderen, schrijft de gemeente op haar website. „De Havenkerk is in de praktijk al lang een echte kerk. Het enige dat nog ontbrak waren ouderlingen of oudsten.”

Een kenmerk van de Havenkerk is, aldus de gemeente, „dat we dicht bij de mensen van de Schilderswijk staan. De kerk staat letterlijk en figuurlijk midden in de buurt.” De Havenkerk blijft een zendingsgemeente. „Ons verlangen is om de liefde van Christus te laten schijnen in de binnenstadswijken van Den Haag.”

De bedoeling is dat ds. P. A. Strating (42), die vanaf het eerste begin bij de Havenkerk betrokken is geweest en voorgaat in de zondagse dienst, met ingang van januari fulltime aan de gemeente wordt verbonden.

Voor de extra kosten die daarmee gemoeid zijn, doet de gemeente een beroep op zusterkerken, het kerkverband, de leden van de Havenkerk zelf en particulieren. In de begroting voor volgend jaar (2006) wordt rekening gehouden met een kostenstijging van meer dan 50.000 euro. „Dit kan de Havenkerk onmogelijk alleen opbrengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer