„Manifestatie ter bemoediging Israël”
Christelijke en Joodse organisaties houden donderdagavond een manifestatie in Den Haag „om zowel het Joodse volk als onze Joodse landgenoten een hart onder de riem te steken en te laten zien dat er in Nederland nog velen zijn die Israël steunen.”
Tot de organisatoren behoren Christenen voor Israël, de SGP-jongeren, het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Ze zeggen zich zorgen te maken over „het antisemitisme, dat weer de kop opsteekt en dat ook wordt getolereerd”, aldus woordvoerder M. van der Zwan van het platform ”Nederland voor Israël”. „Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid niet heeft ingegrepen tijdens de anti-Israël-demonstratie in Amsterdam, waarbij antisemitische leuzen werden gescandeerd, het Nationaal Monument op de Dam werd beklad, vlaggen werden verbrand en premier Sharon werd vergeleken met Adolf Hitler.”
De manifestatie begint morgen om 19.00 uur op het Malieveld met een wandeling naar het Plein, voor het gebouw van de Tweede Kamer. Daar worden toespraken gehouden door opperrabbijn mr. drs. R. Evers, SGP-kamerlid ir. B. J. van der Vlies en ds. W. J. J. Glashouwer, internationaal voorzitter van Christenen voor Israël.
Aansluitend wordt in de Grote of St.-Jacobskerk aan de Torenstraat een bezinnende bijeenkomst gehouden. Sprekers zijn daar SGP-europarlementariër drs. B. Belder, voorzitter drs. E. Dijkgraaf van de SGP-jongeren, de kamerleden mr. A. Rouvoet (CU) en drs. M. Verhage (CDA), ds. J. Koppelaar, ds. J. de Vreugd, CIDI-directeur drs. R. M. Naftaniel, de rabbijnen L. B. van de Kamp en A. Soetendorp en de Israëlische ambassadeur, E. Margalit. Verder zal een voor alle aanwezigen hoorbaar telefoongesprek worden gevoerd met burgemeester E. Olmert van Jeruzalem.
De datum voor de manifestatie is niet willekeurig gekozen: 35 jaar geleden, op 6 juni 1967, werd Jeruzalem herenigd op de laatste dag van de Zesdaagse Oorlog. „Sindsdien zijn duizenden Israëli’s omgekomen door terreur. De bestrijding van deze terreur wordt wereldwijd veroordeeld. Wij vinden de dubbele standaard waarmee Israël wordt gemeten hypocriet”, stelt het platform.
P. Koelewijn van Christenen voor Israël noemt nog een tweede reden waarom deze datum is gekozen: „D-Day had plaats op 6 juni 1944. Toen landden de geallieerde strijdkrachten op de kust van Normandië om het sinistere nazi-dom te vernietigen.”