Binnenland

Toch geen grens aan inkomens huurders

Een inkomensgrens van 33.000 euro voor huurders van sociale woningen komt er toch niet. Minister Dekker van Volkshuisvesting trok gisteren in de Tweede Kamer een eerder gedaan voorstel met die strekking in.

ANP
16 September 2005 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:57

Dekker zinspeelde dinsdag in een brief aan de Kamer op zo’n inkomenstoets. Die brief was een toelichting op Europese kritiek op het Nederlandse huisvestingsbeleid. De inkomenstoets voor huurders zou gaan om een „equivalent van de ziekenfondsgrens”, die op 33.000 euro per jaar ligt. „Ik had dat beter niet kunnen uitspreken”, erkende de VVD-bewindsvrouw in reactie op brede kritiek van nagenoeg alle fracties. „Ik wil niet over grenzen praten”, stelde CDA-fractiewoordvoerder Van Bochove ononwonden.

Net als PvdA en ChristenUnie laakte de grootste regeringspartij de defensieve toon van Dekkers brief, die een antwoord was op EU-commissaris Kroes (Mededinging). Volgens Kroes, die daarover in juli Dekker aanschreef, verhuren Nederlandse wooncorporaties met staatssteun huizen aan mensen met een goed inkomen, wat oneerlijke concurrentie zou zijn met commerciële verhuurders.

Alle fractiespecialisten reageerden in koor. „De Europese Commissie moet afblijven van ons huisvestingsbeleid”, stelde Huizinga-Heringa (ChristenUnie). „Als we geen piketpaaltjes slaan, krijgen we straks meer terreinen waar Brussel meer invloed wil”, aldus van Bochove.

Volgens de bewindsvrouw ging het overigens om een ambtelijke brief en volgt nog een formeel gesprek met de EU-commissaris. Na enig aandringen gaf ze aan dat Kamer en regering eerst samen gaan uitmaken wat de kerntaken zijn van corporaties. In oktober presenteert zij haar voorstellen. Voor PvdA-woordvoerder Depla was echter de kou niet helemaal uit de lucht.

Dekker nam wel scherp afstand van de door Brussel gebruikte typering van de doelgroep van wooncorporaties: sociaal achtergestelden. „Dat is een stigmatisering die niet kan.” Een brede doelgroep is volgens haar essentieel, willen corporaties in staat zijn om hun aandeel te leveren aan de herstructuring en de leefbaarheid van wijken.

De ruim 500 Nederlandse wooncorporaties beheren 2,4 miljioen huurwoningen. Zij zijn in het voordeel ten opzichte van commerciële verhuurders, omdat zij goedkoop kunnen leveren en voor steun terechtkunnen bij het Rijk. Minister Dekker wil een scheiding aanbrengen in de sociale en de commerciële activiteit van corporaties om een „europroof” beleid te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer