De geur van versgebakken brood
Titel:
”Bijzonder brood”
Auteur: Linda Collister
Uitgeverij: Terra, Warnsveld, 2002
ISBN 90 5897 050 7
Pagina’s: 144
Prijs: €14,95. Vlak bij de warme bakker neem je je altijd voor een keer je eigen brood te bakken. Tenminste, dat is de eigen ervaring. Vaak komt het er niet van, maar ”Bijzonder brood” van Linda Collister maakt het mogelijk te gaan pionieren. Het aantrekkelijke, laagdrempelige kookboek neemt lezers stap voor stap mee bij het maken van deeg. Wie bij een eenvoudig brood begint, komt ten slotte uit bij Australische pompoenbroodjes.
„Het aroma van een eenvoudig vers en goed gebakken brood, brengt het hele huis tot leven”, zegt Linda Collister en niemand zal dit tegenspreken. De geur van vers brood overstijgt vrijwel alles. Brood is op zich al smakelijk, al ook al wordt het meestal gegeten in combinatie met beleg. „De ingrediënten: bloem, zout en water en meestal een rijsmiddel, vormen sinds de tijd van de farao’s de basis. Door bijvoorbeeld een ander soort meel te gebruiken of de temperatuur of de rijstijden te veranderen, kunnen duizenden soorten brood worden gecreëerd.”
Linda Collister geeft recepten voor broden uit diverse windstreken. Ze begon haar culinaire carrière als kokkin van de onlangs overleden koningin-moeder, koningin Elizabeth. Inmiddels is Collister auteur van vele kookboeken en mag het broodbakken wel haar specialiteit genoemd worden.
In ”Bijzonder brood” belooft de auteur beginnende koks een reis langs de lekkerste broden van de wereld en dat lijkt niets te veel gezegd. Californisch zuurdesembrood wordt gevolgd door New Yorkse bagels, Franse pain de campagne en de bekende baguettes. Maar ook de Italiaanse ciabattabroodjes of de Noord-Afrikaanse mouna’s kun je maken.
Daarbij gaat Collister grondig te werk. Voor het maken van een goed en smakelijk brood zijn kwalitatief hoogwaardige grondstoffen van belang. Een brood op basis van ongebleekt biologisch meel van de molenaar smaakt totaal anders dan een brood van de goedkoopste soort patentbloem. Informatie over de verschillende meelsoorten is dus nodig, en om uitleg over rijsmiddelen en mixers kan de lezer ook niet heen.
Per land vind je een korte inleiding. Jammer dat de teksten hiervan, in tegenstelling tot de smakelijke broden, weinig pikant zijn opgeschreven. Wel maakt de opzet het boek geschikt voor amateurs, al kunnen ook professionele broodbakkers gebruikmaken van zo’n vijftig verschillende recepten. Vrijwel alle gerechten zijn met stap-voor-stapfoto’s verduidelijkt. De heldere receptuur en prachtige kleurenfoto’s sieren het mooi vormgegeven boek.