Regering Zimbabwe pakt nu juristen aan
De regering van president Robert Mugabe van Zimbabwe voert de strijd tegen critici en politieke tegenstanders op. Na een tien weken durende jacht op journalisten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het „publiceren van leugens” over Mugabe en zijn partij ZANU-PF, zijn nu kennelijk juristen aan de beurt.
Maandag arresteerde de politie twee topadvocaten op beschuldiging van het schrijven van brieven die aanzetten tot geweld tegen de regering. De brieven zouden zijn gericht aan oppositiepartij MDC (Beweging voor Democratische Verandering) en aan de Britse ambassade in de hoofdstad Harare. De twee zaten gistermiddag nog vast.
Volgens de MDC gaat de ZANU-PF door met de intimidatiecampagne tegen de oppositie, die is begonnen voor de presidentsverkiezingen in maart. MDC-leider Morgan Tsvangirai noemde Mugabes overwinning „beroving op klaarlichte dag.” Hij wil nieuwe verkiezingen en wordt daarin gesteund door westerse landen, die de stembusgang als frauduleus beoordeelden.
Politiewoordvoerder Wayne Bvudzijena zei dinsdag dat er geen sprake is van een campagne tegen de oppositie, journalisten of juristen. De arrestaties hebben volgens hem alleen te maken met handhaving van de wet. De regering heeft ongeveer tien binnen- en buitenlandse journalisten opgepakt. Die zijn aangeklaagd op grond van een nieuwe mediawet, die straffen kent tot twee jaar cel voor het publiceren van „leugens.” Mugabe voerde die wet enkele dagen na zijn omstreden herverkiezing in.
In Zimbabwe zijn drie ter dood veroordeelde moordenaars opgehangen. De regeringskrant Herald heeft dit dinsdag gemeld. Het is de tweede keer in een jaar dat in het Afrikaanse land ter dood veroordeelden zijn terechtgesteld.
De doodstraf is in Zimbabwe niet onomstreden. Nadat paus Johannes Paulus II in 1988 tijdens een bezoek aan Zimbabwe had opgeroepen tot de afschaffing ervan, werd de straf vijf jaar achtereen niet uitgevoerd. Verscheidene ter dood veroordeelden kregen destijds hun vonnis omgezet in levenslang.