Gieren cirkelen boven failliet KPNQwest
Nu KPNQwest voor een appel en een ei te koop is, staan de kopers op het hoofdkantoor in Hoofddorp in de rij. „Zelfs een advocaat van een onbekende partij heeft zich bij mij gemeld. Ik weet niet eens wie hij vertegenwoordigt”, aldus curator E. Meijer van het failliete telecombedrijf dinsdag.
Het failliete KPNQwest wacht de verkoop van zijn Europees glasvezelnetwerk. Het Amerikaanse AT&T is een gegadigde, maar ook de naam KPN hangt boven de markt. KPNQwest bevestigde maandag dat AT&T in gesprek is met de curatoren. „Het is geen onlogische keuze”, vindt analist P. Scholte van effectenbank Stroeve. „AT&T heeft nog geen eigen netwerk in Europa.” Voor 200 miljoen tot 300 miljoen euro zou het een buitenkansje zijn toe te treden. Bovendien heeft het bedrijf een reputatie als het gaat om het opkopen van failliete boedels.
KPN houdt inmiddels het netwerk van het failliete KPNQwest in stand. „Wij zoeken intussen naar alternatieven voor onze klanten”, aldus een woordvoerder. „Wij houden het netwerk niet maandenlang in de lucht.”
Volgens hem kost het dagelijks tussen 0,5 en 1 miljoen euro om het kabelnetwerk te laten werken. Bekende klanten zijn luchtvaartmaatschappij KLM en Euronext Amsterdam.
Analisten noemen naast AT&T KPN een potentiële koper voor de kabels van KPNQwest. De KPN-woordvoerder wijst erop dat het telecombedrijf zich sinds een halfjaar juist heeft teruggetrokken in de Benelux en Duitsland. „Onze core business ligt daar. We hebben geen behoefte aan een netwerk.”
In Oost-Europa zou inmiddels een consortium onder leiding van een bank interesse hebben getoond in de kabels van het bedrijf. De verkoop zou daar bijna afgerond zijn.
Intussen vaart de concurrentie wel bij het wegvallen van een grote Europese speler. Colt Telecom en Level 3 meldden de afgelopen dagen trots een aantal klanten van KPNQwest te hebben binnengehaald.
Bij de Belgische vestiging van het failliete glasvezelbedrijf KPNQwest is gisteren een bezettingsactie uitgebroken. Het personeel in Hoeilaart, onder de rook van Brussel, protesteert daarmee tegen de snelle sluiting van hun bedrijf. In Hoeilaart werken ongeveer 340 mensen. Van hen zijn er 270 ontslagen.