Gaaien van de paus
Titel:
”De kleurvogel”
Auteur: Henk Koesveld’
Uitgeverij: De Vuurbaak, Barneveld, 2005
ISBN 90 5560 319 8
Pagina’s: 80
Prijs: € 3,50; na 1 december € 6,95. Geschiedenis hoeft niet saai te zijn. Henk Koesveld heeft dit in zijn vijf reeds eerder verschenen jeugdboeken aangetoond. Voor de Christelijke Kinderboekenmaand schreef hij ”De kleurvogel”.
Koesveld heeft voor het actieboek gekozen voor het jaar 1456. Na een zwervend bestaan komen Dirck, zijn ouders en zijn zusje in Utrecht. Als de vader van Dirck wordt aangenomen als stadstrompetter lijkt het leven voor Dirck en zijn familie een gelukkige wending te nemen. Ze krijgen zelfs een eenkamerhuisje toegewezen.
Lang duurt dit geluk niet. De vader van Dirck wordt ziek.
Dirck wil proberen geld te verdienen en komt zo in de tuin van de bisschop terecht. Daar ziet hij een aantal kleurkippen. Wat zijn dit voor vogels, wil Dirck weten. De tuinman, die hij helpt, legt uit: „Het zijn gaaien. Gaaien van de paus. Gaaien van de paap dus. Daarom zijn het papegaaien.”
Dirck neemt een van deze gewonde vogels mee naar huis. Daar aangekomen schrikt hij enorm: zijn vader heeft allemaal vurige, paarse vlekken in zijn gezicht. De stadsdokter neemt het besluit dat vader zich in Haarlem moet laten schouwen. Voordat vader vertrekt, krijgt hij bezoek van een raadslid. Voor vertrek naar Haarlem moet vader zijn zilveren trompetje -speld met insigne, als teken dat hij stadstrompetter is- inleveren. Dit speldje blijkt echter spoorloos verdwenen.
Veel mensen die dit horen hebben hun oordeel gelijk klaar: het zilveren trompetje is door vader voor veel geld verkocht, zodat hij de dokter kan betalen.
Dirck weet wel beter. Zoiets zou zijn vader nooit doen. Graag wil hij het bewijs van de onschuld van zijn vader leveren. Maar… vindt Dirck dit bewijs? En geneest zijn vader en kan hij stadstrompetter blijven?
Het lijkt me beter om de afloop van dit verhaal, waarin de kleurvogel onbewust een belangrijke rol speelt, niet te verraden. Vaste lezers van Koesveld hebben ongetwijfeld geen aanbeveling nodig. En lezers die door ”De kleurvogel” kennis met de auteur maken, zullen hopelijk enthousiast worden en meer van hem willen lezen.
Tot slot: In dit mooie jeugdboek zijn de woorden die een monnik tegen Dirck zegt veelzeggend: „Zo kan God ook mensen op jouw weg brengen. Mensen die je helpen. Zie daarin de hand van God.”