Nieuwe test voor Downsyndroom
Er is een nieuwe test in aantocht waarmee ongeboren kinderen met het syndroom van Down beter zijn op te sporen. De test richt zich op meting van een neusbotje als de foetus elf weken oud is. Bij kinderen met Down is dit neusbotje minder ontwikkeld.
Dat meldt het Algemeen Dagblad van dinsdagmorgen. Gynaecologen lijken ingenomen met de nieuwe ontwikkeling. Onder hen is dr. C. Waegemaekers van het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Hij meet het neusbotje al tijdens het gangbare echo-onderzoek, maar verwerkt de uitkomst nog niet in een risicoberekening. „De reden is dat dit aspect nog niet uitvoerig wetenschappelijk is onderzocht.” Een dergelijke studie onder 10.000 zwangere vrouwen is echter wel in aantocht, zo meldt prof. dr. N. Leschot, hoofd van de afdeling klinische genetica in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
De nieuwe test is een risicoschatting, evenals een reeds bestaand onderzoek waarbij wordt gekeken naar de dikte van de nekplooi. De combinatie van beide tests, samen met bloedonderzoek op bepaalde stoffen, zal de nauwkeurigheid van het onderzoek naar het Downsyndroom vergroten, zo is de verwachting.
De tests zijn overigens onder gynaecologen niet onomstreden. Zo stelde dr. G. Kleiverda -overtuigd abortusactiviste- in het artsenblad Medisch Contact indringende vragen over de nauwkeurigheid van de metingen. Dergelijk onderzoek dient volgens haar ook niet aan alle zwangeren te worden aangeboden, maar kan wel een antwoord bieden op de vraag van een individuele, ongeruste zwangere.
Gynaecoloog dr. A. C. van Beest signaleerde vorig jaar in deze krant dat er een perfect vangnet wordt geweven voor kinderen met een aangeboren afwijking. „Het is een soort ”search and destroy mission”: opsporen wat niet goed is, en dat dan ook uitschakelen, dat is de tendens die ik bespeur. Er wordt met grote inzet gewerkt aan de verdere verfijning van het opsporingsonderzoek.”