Buitenland

New Orleans kruipt langzaam uit het dal

Twee weken na de verwoestingen van orkaan Katrina klimt New Orleans langzaam uit het dal. Het waterpeil in de stad, waar president Bush maandag voor het eerst de schade van dichtbij kwam bekijken, zakt gestaag. De plaatselijke luchthaven gaat dinsdag weer open voor de burgerluchtvaart en de eerste bars in de beroemde Franse wijk hebben de deuren weer geopend, hoewel er nauwelijks gasten zijn.

ANP
12 September 2005 20:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:56

Ongeveer de helft van New Orleans staat echter nog altijd onder vervuild water en de meeste stadswijken daar zijn verlaten. Sommige media in de VS repten maandag van een verdeelde stad, waar de staat van beleg samengaat met eerste toeristen die hun intrek nemen in net heropende hotels. In buitenwijken zijn alweer duizenden mensen teruggekeerd naar hun huizen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is uit nieuwe metingen gebleken dat de verontreiniging van het water momenteel „geen direct" gevaar voor de volksgezondheid oplevert. De autoriteiten zijn maandag wel begonnen om grootschalig een bestrijdingsmiddel te spuiten om muggen in de stad te doden. Daarmee wil New Orleans onder meer voorkomen dat ziektes als het West–Nijlvirus zich kunnen gaan verspreiden. De aangekondigde beleid van gedwongen evacuatie van de achterblijvers in de getroffen stadswjken lijkt intussen verlaten.

Ook een halve maand na de ramp is er nog steeds geen zicht op het dodental in New Orleans of elders aan de getroffen Golfkust. Officieel zijn het er ongeveer vierhonderd, maar alleen in New Orleans liggen nog altijd lijken op straat of ze drijven in het water. Volgens verslaggevers van de Britse omroep BBC, die uitgebreid navraag deden. is er nog steeds geen duidelijk beleid wie de lijken weghaalt en wanneer.

Bush begon zondag aan zijn derde bezoek aan de rampregio. Hij bleef ook maandag in het gebied en hij bezocht voor het eerst New Orleans. Nu stond hij in de laadbak van een militaire truck tijdens een rondrit. Bij het voorgaande bezoek kwam hij niet verder dan de luchthaven.

Bush en zijn regering staan bloot aan grote kritiek op de federale hulpverlening in de eerste dagen na de ramp. De Amerikaanse omroep ABC kwam maandag met een nieuw rapport op de proppen waaruit bleek dat alle overheden al maanden een rampenplan in hun kast hadden voor het geval dat een zware orkaan als Katrina New Orleans zou treffen. In dit 113–pagina’s tellende plan werd gerept van potentieel duizenden doden en de noodzaak om tijdig evacuatieplannen gereed te hebben.

Eerder werd al bekend dat zowel de federale overheid als de bestuurders van de getroffen staten en steden soms al jaren geleden zijn gewezen op de gevolgen van een grote natuurramp in het gebied. Uit het ABC–rapport en ook uit de eerder verschenen documenten blijkt overigens dat niet alleen de federale overheid nu steken heeft laten vallen, ook lokale bestuurders hebben bijvoorbeeld nagelaten gedetailleerde evacuatieplannen gereed te hebben en ook zou de federale overheid erg laat door de staten zijn gevraagd om hulp te verlenen.

Bush zei maandag dat het nog „te vroeg" is om een zondebok aan te wijzen. Hij ontkende met kracht dat zijn regering te traag reageerde op de orkaan Katrina omdat de meeste slachtoffers zwarte Amerikamem waren. De bewering dat er te weinig militairen waren om te helpen als gevolg van de oorlog in Irak, omschreef hij als „belachelijk".

„Mijn houding is deze: de storm discrimineerde niet en dat gebeurt ook niet bij de herstelwerkzaamheden. Toen de helikopters van de kustwacht die mensen van de daken haalden, keken zij niet naar de huidskleur. Zij wilden slechts mensen redden", verzekerde Bush.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer